Čaj od voćke koji će vaš organizam oporaviti: Spasiće vas povraćanja i proliva, a ovo su ostali benefiti

Tatjana Badarević Vesti 10.10.2024 08:39 0

Osim što je ukusna, dunja je izuzetno bogata vitaminima i antioksidansima te je pravo malo čudo prirode

dunja

Shutterstock

 

Dunja je voće koje se često zanemaruje ali krije izuzetno lekovita svojstva i blagodati za zdravlje, kako piše Healthline.

Prepoznatljiva po svom specifičnom mirisu i zlatnožutoj boji, sve više osvaja srca ljubitelja zdrave ishrane.

Ova aromatična žuta voćka ne samo da štiti telo od virusa, već se skoro svi njeni delovi mogu koristiti za pripremu čajeva, sokova i kompota.

Lekovita svojstva dunje

Dunja je pravi mali rudnik zdravlja zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu. Ovo su neki od njenih najvažnijih lekovitih svojstava.

Čuva creva

Dunja je izvrstan izvor vlakana koja pomažu u regulaciji probave. Pektini iz dunje deluju blagotvorno na crevnu floru i pomažu u prevenciji zatvora. Redovno konzumiranje dunje može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva i drugih probavnih tegoba. Vlakna iz dunje takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

dinja

Shutterstock

 

 

Smiruje kašalj

Dunja se od davnina koristi kao prirodni lek protiv kašlja. Sluz iz jemenki dunje oblaže grlo i ublažava nadražaj na kašalj. Eterična ulja iz listova i kore dunje imaju antiseptičko delovanje koje pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija.

Čaj od dunje s medom odličan je prirodni sirup protiv kašlja. Deluje umirujuće na disajne puteve i olakšava iskašljavanje. Redovno konzumiranje dunje tokom sezone prehlada i gripe može ojačati imunitet i smanjiti učestalost respiratornih infekcija.

Antivirusno delovanje

Jedno od najvažnijih svojstava dunje je njeno antivirusno delovanje. Istraživanja su pokazala da ekstrakti dunje mogu inhibirati rast i širenje različitih virusa, uključujući virus gripe. Flavonoidi i drugi antioksidansi iz dunje pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv virusnih infekcija.

Redovno konzumiranje dunje tokom sezone prehlada i gripe može značajno smanjiti rizik od obolevanja. Čaj od dunje s dodatkom meda i limuna odličan je prirodni lek kod prvih simptoma prehlade ili gripe.

 

Komentari (0)
Loading