Doktor tvrdi: Ovako pripremljena jaja su najbolja za ljude koji žele da regulišu holesterol

Vesti 03.10.2024 20:55 0

Jaja se mogu pripremati na mnogo načina, a jedan od njih je najbolji za one koji se trude da snize holesterol.

žena

Shutterstock

Odličan su izvor proteina i mnogi ljudi ih rado jedu kao večeru ili doručak. Mogu se pripremiti na različite načine. Ali, jedan način pripreme jaja je najbolji, bar kada je u pitanju održavanje ili smanjenje nivoa holesterola.

Najbolji način pripreme jaja

Od svih mogućih načina pripreme jaja, poširana jaja su ona koja imaju najbolji uticaj na holesterol, tvrdi doktor Kris Mohr za „Health Digest“. Kako objašnjava Mohr, glavna prednost ove pripreme jaja je ta što se pri poširanju "ne koriste dodatne masnoće, poput ulja, koje se obično koristi za prženje. Poširanje ne dodaje masnoće niti kalorije, a zadržava hranljive materije u jajima". Poširanjem jaja osiguravate da se na tanjiru ne nađe dodatni holesterol.

Pomaže u regulisanju holesterola

Poširanje jaja ima još jednu prednost koju treba uzeti u obzir. "Poširanje jaja uključuje kuvanje na nižim temperaturama pri čemu se jaja ne izlažu direktno toploti, što pomaže u smanjenju oksidacije holesterola", tvrdi doktor.

Smanjenje oksidacije holesterola važno je zato što oksidirani holesterol vremenom uzrokuje sužavanje arterija, čime se otežava protok krvi. Velika toplota je poznati okidač za oksidaciju holesterola, što je još jedan razlog zašto su poširana jaja najbolja opcija za one koji žele da regulišu holesterol.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading