Srpkinje postale "kraljice ozempika": Kod nas se prodaje "ispod tezge", za 15 hiljada, a pomama za ovim lekom ne jenjava

Slobodanka Ćorić Vesti 01.10.2024 12:41 0

Kada je Ozempik prvi put stigao u Srbiju, mogao je da se kupi bez recepta, ali su zbog zloupotreba i korišćenja za mršavljenje pacijenti sa dijabetesom tip 2 ostali bez leka

ozempic

Shutterstock

Žene koje su izgubile kilograme uz pomoć Ozempika naziva se "Ozempik kraljicama". Čak je i manekenka jednog provokativnog brenda nosila majicu sa natpisom "Ja volim Ozempik". Na crnom tržištu u Srbiji, lek se prodaje po ceni od 15.000 dinara.

Posledice zloupotrebe

Kada je Ozempik prvi put stigao u Srbiju, mogao je da se kupi bez recepta, ali su zbog zloupotreba i korišćenja za mršavljenje pacijenti sa dijabetesom tip 2 ostali bez leka. Republički fond za zdravstveno osiguranje sada propisuje da se lek može koristiti samo uz recept specijaliste endokrinologa.

Farmaceutkinja Dajana Milutinović upozorava na rizike: "Ozempik se često hvali kao sredstvo za mršavljenje, ali se malo zna o njegovim posledicama. Moguće je predozirati se ovim lekom." Naglašava da su to mladi lekovi i da nije sprovedeno dovoljno istraživanja o dugoročnim efektima zloupotrebe.

Nuspojave

Zloupotreba Ozempika može izazvati različite nuspojave, kao što su dijareja, mučnina i povraćanje, koje se obično povuku kada se organizam navikne na lek. Međutim, mogu se javiti ozbiljniji problemi poput hipoglikemije, dehidratacije i gubitka elektrolita. Neke studije su ukazale na potencijalne rizike, uključujući karcinom štitne žlezde i oštećenje pankreasa.

Milutinović upozorava da se kilogrami često vraćaju čim se prestane s upotrebom, što pokazuje da to nije trajno rešenje.

Kako Ozempik deluje

Ozempik deluje tako što blokira osećaj gladi, što dovodi do smanjenja apetita. Korisnici često osećaju gađenje prema hrani, što rezultira kalorijskim deficitom. Ipak, prekidom upotrebe ponovo dolazi do napada gladi, što ukazuje na to da je dugoročno mršavljenje izazovno.

Iako neki vide Ozempik kao rešenje za mršavljenje, stručnjaci upozoravaju na rizike. Endokrinolog Milica Pešić napominje da je ovaj lek registrovan isključivo za lečenje dijabetesa tip 2 i da bi njegova upotreba za mršavljenje trebala biti strogo kontrolisana. Apeluje na pacijente da ne koriste lek samoinicijativno i da se oslanjaju na zdravu ishranu i fizičku aktivnost za postizanje dugoročnih rezultata.

 

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading