Opaka infekcija koja nema simptome može dovesti do fatalnih posledica: Veliki rizik su mesta koja žene često posećuju

Nedeljko Tišanović Vesti 01.10.2024 12:20 0

Morate biti obazrivi...

Opaka infekcija koja nema simptome može dovesti do fatalnih posledica: Veliki rizik su mesta koja žene često posećuju

Shutterstock

Jednom prilikom u jutarnjem programu "Jutro" na Prvoj televiziji, dr Ivana Milošević, infektološkinjs i profesorks Medicinskog fakulteta, zajedno s Ivanom Dragojević, predsednicom Udruženja pacijenata sa bolestima jetre, razgovarale su o otkrivanju problema sa jetrom i dijagnozi hepatitisa.

Dr Milošević je naglasila da hepatitis često nema simptome, što predstavlja veliki izazov, te je istakla značaj redovnog testiranja na hepatitis B i C. Ivana Dragojević podelila je svoje iskustvo, otkrivajući da je i sama saznala za svoju dijagnozu sasvim slučajno.

Prvo bih pričala o infektivnim bolestima jetre. Kada ih pominjemo, mislimo na virusne hepatitise i to pre svega na hepatitis B i C. Postoje i mnoge druge, ali to su akutne bolesti koje uglavnom prolaze bez posledica, ali hronične bolesti mogu da daju ozbiljne, čak i fatalne posledice. Nelečeni hronični virusni hepatitis vodi u cirozu jetre, a nažalost, na terenu cirzore može da se razvije karcinom jetre — kazala je dr Milošević i upozorila na znake koje često svi ignorišu.

Kada se radi o akutnom hepatitisu, pacijent ima tegobe zbog kojih se obrati lekaru i tu nema dileme. Problem sa hroničnim hepatitisima je u tome što su bolesti koje ne daju specifične tegobe. Pacijenti mogu da osete umor, da budu pospani ili da nemaju kvalitetan san, ali sve je to ono što možemo da pripišemo savremenom načinu života. Otuda Ivana Dragojević ispred Udruženja pacijenata i ja, posebno u ovom periodu kada se obeležava Svetski dan borbe protiv hepatitisa, apelujemo na testiranje. Sve vodeće medicinske institucije savetuju da se svi odrasli, bar jednom u životu, testiraju na hepatitis B i C. Bolest ide bez značajnih tegoba i zato je važno to uraditi — naglasila je profesorka.

Neke druge bolesti jetre dijagnostikuju se tako što isključimo virusne bolesti. Znate, 10 odsto ljudi u svetu nema predstavu kako su dobili hepatitis C. U Srbiji je taj procenat veći. Ja vodim najveće odeljenje u Srbiji koje se bavi ovim bolestima, tek manje od trećine pacijenata ima u svojoj anamnezi podatak o aktuelnoj ili ranijoj zloupotrebi narkotika. Može da se dobije putem nezaštićenog intimnog odnosa, može da se dobije u kućnim uslovima i zato uvek savetujemo da se četkice za zube i brijači odvajaju. Nije to uvek strašno rizično ponašanje. Kontakt sa zdravstvenim sistemom jeste sveden na minimum, ali tu su pacijenti koji su se ranije inficirali, kada su stvari u zdravstvu izgledale drugačije. Dijaliza je veliki rizik za ovu infekciju, tu smo puno radili. Moram da kažem da smo u Kliničkom centru izlečili sve bolesnike na dijalizi koji su imali hepatitis C — rekla je dr Milošević.

Ivana Dragojević: "Imala sam ludu sreću"

Moj primer je dobar primer kako zapravo nema simptoma. Potpuno slučajno sam saznala da imam hepatitis, dok sam radila analize koje nemaju veze sa tim. Transaminaze su mi bile povišene i imala sam veliku sreću što me je doktorka opšte prakse istog trenutka poslala na infektivnu kliniku. To kažem zato što se često dogodi da se pacijent odukativnom metodom proceni da je samo jeo nešto masno. Ono što je dobro u ovom slučaju bilo, to je da sam odmah poslata na infektivnu kliniku. Meni je to saznanje bilo šokantno, zato što se hepatitis stigmatizuje, vezuje za zloupotrebu droga i onda se odmah pitate kako se to vama desilo — ispričala je Ivana koja je mislila da neće moći da se izleči, prenosi Mondo. 

Bilo je šokantno. U tom trenutku, kada sam ja saznala, postojala je samo ta čuvena teška terapija. Moj organizam nije odreagovao i postavilo se pitanje šta dalje. Za mene nije bilo rešenja, a ja sam imala veliku sreću što su se vrlo brzo pojavili savremeni lekovi koji dovode do izlečenja u 98 odsto slučajeva i daleko su komforniji za korišćenje. Često kažem da su za mene bili u rangu čarobnog štapića. Izlečena sam i nemam posledice, ali deset godina je trebalo da se izlečim. Većina pacijenata nije te sreće — rekla je Ivana i upozorila na najrizičnija mesta za dobijanje infekcije.

Pedikiri, maniki, trajne šminke, sve procedure koje dovode do sluzokože, mogu da budu rizici. U kozmetičkom salonu je nephodno da postoji sterilizacija — rekla je Ivana, a dr Milošević je istakla da je hepatitis C izlečiva bolest, dok hepatitis B ne može da se izleči, ali može da se drži pod kontrolom.

Testirajte se.


Bonus video: 

Komentari (0)
Loading