Pogrešno pranje zuba može izazvati opaku bolest: Rizik drastično raste ako uradite ovo

Slobodanka Ćorić Vesti 30.09.2024 15:05 0

Problem sa kancerom vrata ili glave je što su simptomi faktički nevidljivi, pa se bolest često otkriva tek u kasnijoj fazi

žena

Shutterstock

Jedna naizgled mala greška, kao što je pogrešno pranje zuba, može drastično da poveća rizik od raka vrata ili glave, navodi se u novom istraživanju koje je po prvi put utvrdilo direktnu vezu između bakterija koje izazivaju bolesti desni i smrtonosnih kancera.

Naučnici su identifikovali više od 20 različitih bakterija koje žive u ustima i koje povećavaju rizik od kancera za neverovatnih 50 odsto.

- Naši rezultati još jednom naglašavaju značaj oralne higijene. Redovno pranje zuba i čišćenje koncem mogu ne samo da spreče bolesti desni, već i da predstavljaju zaštitu od raka vrata ii glave - navodi profesor Ričard Hajs, autor studije koji napominje da se zubi moraju prati dva puta dnevno, uz redovno čišćenje koncem i stalne kontrole kod stomatologa.

Problem sa kancerom vrata ili glave je što su simptomi faktički nevidljivi, pa se bolest često otkriva tek u kasnijoj fazi. Takođe, postoji više od 30 mesta u glavi na kojima može da se razvije kancer.

Čak 90 odsto kancera vrata i glave se razvija u takozvanim skvamoznim ćelijama koje se nalaze u koži i sluzokoži nosa, usta i vrata.

Za potrebe ove studije, naučnici su analizirali ishranu i medicinske podatke 160.000 ljudi. Dobrovoljci su redovno ispirali usta vodicom za usta, i davali su uzorke pljuvačke koji su kaisnije testirani na razne mikrobe.

Posle perioda od 15 godina, 236 učesnika je obolelo od kancera vrata i glave.

Njihov uzorak DNK je upoređen sa uzorcima ljudi koji nisu oboleli.

Pronađeno je 13 vrsta različitih bakterija koje povećavaju rizik od raka za 30 odsto, a kada se tome doda još pet vrsta bakterija koje se standardno nalaze u bolesnim desnima, rizik skače na 50 odsto, prenosi The Sun.

Komentari (0)
Loading