Samo će pogoršati gorušicu: Ove napitke izbegavajte u širokom luku ukoliko imate ovaj zdravstveni problem

Tatjana Badarević Vesti 17.09.2024 18:50 0

Refluks kiseline nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac s jednjakom oslabljen. Budući da je kiselina iritant, sluznica jednjaka postaje upaljena, a to može uzrokovati neprijatnost.

gorušica

Shutterstock

 

Refluks kiseline ili gorušica tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Osoba s refluksom kiseline ili gorušicom može osetiti peckanje u grlu i grudima, što može biti prilično bolno i uznemirujuće. Refluks kiseline nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac s jednjakom oslabljen, kako piše msn.

Kada se to dogodi, želudačna kiselina, koja bi trebala ostati u želucu, teče natrag u jednjak. Budući da je kiselina iritant, sluznica jednjaka takođe postaje upaljena, a to može uzrokovati neprijatnost. Refluks kiseline ili gorušica jedan je od najčešćih simptoma hroničnije, ali uobičajene bolesti probavnog sistema koja se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Pića koja treba izbegavati:

1. Alkohol

Upravljanje simptomima refluksa kiseline uglavnom uključuje učenje o tome šta uzrokuje simptome i njihovo izbegavane alkohola. Određena hrana ima mnogo veću verovatnoću da će izazvati refluks kiseline. Budući da se simptomi javljaju ubrzo nakon što pojedu neugodnu hranu, obično je vrlo lako suziti šta ih uzrokuje. Takođe je važno paziti na pića. Ovo se često zanemaruje kada se procenjuju navike u ishrani. Naime, određena pića su najgori prestupnici kada je reč o pokretanju refluksa kiseline.

gorušica

Shutterstock

 

 

Alkohol dodatno opušta ventil između želuca i jednjaka te podstiče želudac da proizvodi više kiseline. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima šire se u želucu, što stvara pritisak na sfinkter i može gurnuti želudačnu kiselinu i sadržaj natrag u jednjak.

2. Kafa

Kofein pogoršava refluks kiseline. Nalazi se u kafi, čaju i sodi. Prelazak na verzije ovih pića bez kofeina može pomoći u smanjenju simptoma.

gorušica

Shutterstock

 

 

3. Čokolada

Čokolada sadrži i kofein i kakao, a oba pojačavaju simptome refluksa kiseline. Ne samo čokoladni slatkiš, već i čokolada u obliku vrućeg kakaa ili čokoladnog mleka takođe može biti okidač.

gorušica

Shutterstock

 

 

4. Citrusni sokovi

Sokovi napravljeni od agruma, poput pomorandže ili grejpa, imaju visok sadržaj kiseline. To može pogoršati simptome refluksa kiseline.

gorušica

Shutterstock

 

 

Ne postoji mnogo namirnica koje se mogu koristiti za lečenje gorušice. Umesto toga, osoba bi trebala izbegavati okidače i hranu koja uzrokuje simptome.

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading