Doktor upozorio: Omiljene namirnice Srba mogu stvoriti kamen u bubregu, evo šta treba izbegavati

Vesti 17.09.2024 15:48 0

Bubrezi su važni organi koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju celokupnog zdravlja.

ručak

Shutterstock

Neke namirnice i napici mogu opteretiti bubrege, narušavajući njihovu funkciju tokom vremena. Hrana bogata natrijumom, zaslađena pića i prerađeni obroci samo su neki od namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati pojavu kamenčića u bubrezima. Lekat Majkl Lahej upozorio je na hranu i pića koja treba izbegavati da bi bubrezi ostali zdravi.

1. Prerađeno meso (slanina, kobasice i viršle)

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i viršli, mnogima je ukusno, ali visok nivo natrijuma, nezdravih masti i konzervansa mogu negativno uticati na zdravlje i bubrege. Takvo meso često sadrži puno soli, što može povisiti krvni pritisak i opteretiti bubrege, potencijalno uzrokujući bolest bubrega tokom vremena. "Prerađeno meso sadrži toliko natrijuma i konzervansa da uzrokuje visok krvni pritisak, što može dovesti do zatajenja bubrega. Natrijum povećava opterećenje bubrega, prisiljavajući ih da filtriraju višak soli iz tela, smanjujući njihovu funkciju", objašnjava doktor za „She Finds“.

2. Namirnice bogate oksalatima (cvekla i orašasti plodovi)

Namirnice bogate oksalatima mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Oksalati su spojevi prisutni u određenoj hrani, a kada ih preterano konzumiramo, mogu se spojiti s kalcijumom u bubrezima i stvoriti kamence. "Iako su ove namirnice korisne u svakodnevnoj ishrani, poznato je da hrana koja podstiče stvaranje oksalata doprinosi formiranju bubrežnih kamenaca."

3. Zaslađena pića (gazirani sokovi i energetska pića)

Gazirani sokovi i energetski napici mogu naštetiti bubrezima na više načina. Ta pića sadrže puno dodatnih šećera, što može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, a oba stanja povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, jednog od glavnih uzroka oštećenja bubrega.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading