Pojavila se nova podvarijanta COVID-a: Zabeležen porast zaraženih, a ovo su simptomi

Slobodanka Ćorić Vesti 17.09.2024 14:40 0

Proći će još nekoliko meseci pre nego što dostigne visoke nivoe zaraze

korona

Shutterstock

Naučnici su otkrili novu podvarijantu COVID-a, nazvanu XEC, koja bi uskoro mogla postati dominantna, upozoravaju stručnjaci.

Prvi slučajevi ove varijante zabeleženi su u Nemačkoj u junu, a od tada su se proširili na Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Dansku i nekoliko drugih zemalja, prema izveštajima na platformi X. Varijanta XEC sadrži neke nove mutacije koje bi mogle doprineti njenom širenju tokom ove jeseni, iako stručnjaci naglašavaju da bi vakcina i dalje trebala pružati zaštitu od težih oblika bolesti, izveštava BBC.

Vakcine su ažurirane kako bi bolje odgovarale nedavnim varijantama, iako ne uključuju specifično XEC, koji je proizašao iz ranijih podvarijanti omikrona. Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, izjavio je za BBC News da, iako XEC ima "blagu prednost u prenosivosti" u odnosu na druge varijante, vakcine bi i dalje trebale pružiti dobru zaštitu. Prema njegovim rečima, moguće je da će XEC postati dominantna podvarijanta tokom zime.

Eric Topol, direktor Instituta za translacijska istraživanja Scripps iz Kalifornije, izjavio je za LA Times da varijanta XEC "tek počinje" sa jačim širenjem. "Trebaće nekoliko nedelja, možda meseci, pre nego što zaista preuzme primat i izazove novi talas zaraze," rekao je. Iako XEC postaje dominantan soj, Topol napominje da će proći još nekoliko meseci pre nego što dostigne visoke nivoe zaraze.

Simptomi varijante XEC slični su simptomima prehlade ili gripe i uključuju:

  • visoku temperaturu
  • bolove u telu
  • umor
  • kašalj ili bol u grlu.

Većina ljudi se oporavlja unutar nekoliko nedelja od zaraze, ali kod nekih to može potrajati duže.

Prema podacima analitičara COVID-a Mikea Honeyja, iznetim na platformi X, varijanta XEC pokazuje "snažan rast" u Danskoj i Nemačkoj. Međutim, s obzirom na smanjeno rutinsko testiranje, teško je precizno proceniti obim širenja virusa.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) navodi da je uobičajeno da se virusi mutiraju i menjaju. Osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinu uključuju:

odrasle starije od 65 godina

  • osobe koje žive u staračkim domovima
  • one starije od šest meseci u rizičnim grupama
  • određene radnike na prvoj liniji, poput zaposlenih u NHS-u, staračkim domovima i socijalnim službama.

Glavna kampanja vakcinacije protiv gripe i COVID-a počinje u oktobru, iako će neki možda primiti svoje doze i ranije, piše tportal.

 

@alo_portal Potpisan Memorandum o saradnji Beogradskog maratona i mts IRONMAN 70.3 BELGRADE #alodnevnenovine #foryou #alo #fypシ #viraltiktok #viralvideo #mts #beogradskimaraton ♬ original sound - Alo_portal
Komentari (0)
Loading