Evo u koje doba dana je najbolje uzimati cink i selen: Njihovo dejstvo na imunitet je tada najjače

Tatjana Badarević Vesti 14.09.2024 10:18 0

Od jačanja imuniteta do podrške metabolizmu, cink i selen imaju brojne prednosti.

vitamini

Shutterstock

 

Cink i selen su ključni minerali koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionisanju ljudskog organizma. Ovi minerali ključni su dodatak ishrani, posebno tokom jesenjeg i zimskog perioda za jačanje imuniteta i održavanje zdravlja. No, kako bi se pravilno konzumirali i iskoristili svi njihovi benefiti, važno je znati kada je najbolje vreme za njihovo uzimanje i kako prepoznati simptome njihovog nedostatka.

Kada piti cink?

Preporučuje se uzimanje cinka na prazan želudac, što znači oko 30 do 60 minuta pre obroka, ili barem dva sata nakon obroka. Razlog je što hrana, posebno ona bogata vlaknima i fitatima (npr. žitarice), može smanjiti apsorbciju cinka u telu. Ako uzimanje na prazan želudac izaziva mučninu, možete ga uzeti uz lagani obrok.

vitamini

Shutterstock

 

 

U koje doba dana piti cink?

Najbolje vreme za uzimanje cinka je ujutru na prazan želudac ili kasnije tokom dana, barem dva sata nakon obroka.

Kada piti selen?

Selen je moćan antioksidans koji igra ključnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, podržava imuni sistem i pomaže u pravilnoj funkciji štitne žlezde. U poređenju sa cinkom, selen se možete uzimati s hranom jer njegova apsorbcija nije toliko osetljiva na prisutnost vlakana ili drugih stvari u ishrani.

U koje doba dana piti selen?

Najbolje vreme za uzimanje selena je tokom obroka, bilo ujutru ili uveče. Neki stručnjaci preporučuju uzimanje selena uveče jer je tada apsorbcija u telu optimalnija, no nema stroge preporuke vezane za doba dana.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading