Vitamini se piju samo u ovo doba dana: Ako promašite vreme - džaba ste ih pili

Slobodanka Ćorić Vesti 17.06.2023 06:37 0

Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi svoje rizike, a ako se pokaže potreba za određenim dodatkom ishrani, treba se držati saveta o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutru, a koje uveče

Vitamini se piju samo u ovo doba dana: Ako promašite vreme - džaba ste ih pili

Shutterstock

Vitamine i minerale, koji su nam nužni, a često ih unosimo kao dodatke ishrani, treba unositi po nekim pravilima. Većina ljudi ih smatra garancijom dobrog zdravlja i proguta ih u bilo kom trenutku misleći da time sebi ne mogu uraditi ništa loše. Daleko od toga! Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi svoje rizike, a ako se pokaže potreba za određenim dodatkom ishrani, treba se držati saveta o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutru, a koje uveče. Pre podne nam treba energija za dnevne zadatke, a uveče za sagorevanje masti i uklanjanje toksina iz organizma.

Koji su topivi u masti, a koji u vodi

Veoma je važno znati da li su vitamini koje uzimamo topivi u vodi ili masti, jer je one topive u masti potrebno uzeti uz obrok. Postoje samo četiri vitamina topiva u mastima: A, D, E i K. Takođe, nakon određenog perioda tokom kojih ih uzimate, savetuje se da napravite pauzu kako bi se potrošile njihove zalihe nagomilane u mastima tela. Ostali vitamini su topivi u vodi, a njihov višak se redovno eliminiše mokraćom.

Ovo treba upamtiti

VITAMIN C jedan je od najpotrebnijih vitamina i brzo se izlučuje, pa ga je potrebno češće unositi. Međutim, ne treba ga uzimati uveče jer razbuđuje. On je dobar saveznik osobama sa usporenim metabolizmom, a nužan je svima tokom prehlada i gripa jer povišena temperatura trostruko snižava njegovu količinu u organizmu. Uzimajte ga ujutro.

GVOŽĐE je mineral koji se treba uzimati na prazan želudac radi bolje apsorpcije. Kada ga koristite, treba izbegavati kofein, koji negativno utiče na njegovu apsorpciju, kao i mlečne proizvode zbog kalcijuma. Kada uzimate gvožđe kao dodatak ishrani ili u sokovima (cvekla, aronija, kupina), sačekajte s mlečnim obrokom i unosom kofeina bar jedan sat nakon njihovog konzumiranja.

Šta uz ručak, a šta uveče

Uz ručak uzimajte pojedine vitamine topive u mastima (E i A), cink i selen, dok se uveče savetuju vitamini i minerali koje povezujemo sa zdravljem kostiju: vitamin D, kalcijum, magnezijum i omega-3 masne kiseline. Naime, vitamin D povećaće apsorpciju kalcijuma, a isto tako dobro ga je uzimati u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama. Kalcijum utiče na kontrakcije mišića, uključujući i srce, a magnezijum deluje kao relaksant.

Kalcijum i magnezijum treba uvek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav i njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezijum štiti od odlaganja kalcijuma u organizmu, posebno u mokraćnim putevima. Da bi njegova resorpcija bila potpuna, potreban je vitamin D.

Kombinacije koje treba izbegavati

Gvožđe se ne bi trebalo uzimati s kalcijumom, cinkom i vitaminom E, ali može se uzimati s vitaminom C, dok cink ne treba uzimati u kombinaciji s vitaminom B9 i gvožđem, ali poželjno je da se uzima s magnezijumom i kalcijumom.

Šta s multivitaminima

Multivitamine ili minerale pojedinačno treba uzimati nakon jela i s dovoljno tečnosti da bi se potpuno iskoristili. Dodatke ishrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku, već se posavetujte s lekarom ili apotekarom.

Komentari (0)
Loading