Imaju puno toga zajedničkog i razumeju se: Po prvi put u istoriji Evrovizije u finalu su dve nebinarne osobe

Olja Jelić Vesti 10.05.2024 10:59 0

Ovogodišnji predstavnici na Eurosongu Nemo iz Švajcarske i Bambi iz Irske izjašnjavaju se kao nebinarne osobe

Nemo i Bambi

Profimedia

Ovogodišnji predstavnici na Eurosongu Nemo iz Švajcarske i  Bambi iz Irske izjašnjavaju se kao nebinarne osobe. Koriste zamenicu oni. Na pres konferenciji nakon drugog polufinala Evrovizije govorilo se o tome.

"Zajedno smo u ovome"

"Predivno je što znamo da nismo sami ove godine i da smo zajedno u ovome. Imamo toliko toga zajedničkog i shvatamo se i možemo međusobno da podelimo naše iskustvo. Jako smo zahvalni na tome. Važno je što nas ove godine možemo da predstavimo ljudima jer ima toliko umetnika poput nas", kaže Nemo.

Kako je rekao Nemo pomaže kad se zna da postoje queer muzičari i to je njima pomoglo u životu. "Toliko je queer umetnika, ljudi nas gledaju i inspirisani su. Znamo koliko su nama queer ikone značile tokom života. Drago nam je što smo deo toga", zaključuje Nemo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wiwibloggs (@wiwibloggs)

 

 

Švajcarska je nastupila u drugom polufinalu Eurosonga s pesmom The Code i plasirala se u finale gde nastupa 21. po redu. Irska je nastupila u prvom polufinalu. Takmiče se sa pesmom Doomsday Blue, a u finalu nastupaju pod rednim brojem 10. Iako su njihov nastup mnogi prozvali "satanističkim", Bambi je na petom mestu eurovizijskih kladionica.

Rodno nebininarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne oseća i ne identifikuje ni kao žena ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading