"Boli me mozak što to moram da ističem": Stručnjak analizirao fotografiju Kejt Midlton koja je uzburkala javnost

Olja Jelić Vesti 12.03.2024 20:22 0

Eliot Hidžins komentarisao je fotografiju Kejt Midlton i nasmejao se najnovijim teorijama zavere, zaključivši kako nimalo nisu tačne.

Kejt Midlton

EPA

Slučaj nove fotografije britanske princeze Kejt Midlton ne prestaje da intrigirira javnost, pa se sada o svemu oglasio i stručnjak za prepoznavanje lica Eliot Hidžins i odbacio jednu od neutemeljenih teorija zavere koje su se pojavile o njoj i njenom zdravlju.

Eliot Hidžins, novinar i osnivač Bellingcata, nasmejao se tvrdnjama da je za Kejtin novi porodični portret, objavljen povodom Dana majki, korišćena fotografija stara osam godina, koju je tada snimila za naslovnicu magazina Voguea i to nakon što se takva teorija brzinski proširila društvenim mrežama.

Stručnjak za veštačku inteligenciju i Photoshop odbacio je bizarne optužbe, insistirajući na tome da je buduća kraljica zapravo sama odradila posao od pet minuta kako bi objavila svoju savršenu porodičnu fotografiju.

Ali skandal sa uređivanjem i Kejtino pojavljivanje s Vilijamom prvi put nakon Božića dolili su ulje na vatru oko situacije koja počinje da izmiče kontroli zbog teorija zavere o njenom zdravlju i operacije abdomena na kojoj je bila u januaru. Tako neke smešne tvrdnje uključuju informacije da je Kejt angažovala dvojnicu - i to ili sestru Pipu ili neku drugu ženu kao svoju zamenu koja je pre nekoliko dana viđena sa majkom Kerol Midlton pa sa princem Vilijamom. Drugi insistiraju na tome su fotografije Kejt i njene djece snimljene pre najmanje četiri meseca ili čak ranije zbog zelenila biljaka koje se nalaze u pozadini.

Rubi Naldret, koja inače radi na društvenim mrežama Daily Mirrora objavila je video za koji tvrdi da pokazuje kako je princeza od Velsa izrezala svoje lice s naslovnice Voguea iz juna 2016. godine i stavila ga na svoj portret za Dan majki, a video je dosad pregledan gotovo 35 miliona puta na platformi X.

 

 

Upravo to je privuklo pažnju vodećeg svetskog internetskog detektiva Hidžinsa, koji je opisao kako je mislio da je to parodija dok nije shvatio da je korisnici društvenih medija shvaćaju tako ozbiljno.

"Postoji toliko manjih razlika, poput refleksije svjetla u njenim zenicama, svetla i senke na licu, bora itd., da je očigledno kako je reč o fotografiji iste žene snimljene iz otprilike istog ugla, ali to nije ista fotografija. Boli me mozak što to uopšte moram da ističem", zaključio je Hidžins prenosi Daily Mail.

 

 

"Pikseli nisu savršeni, ako pomno pogledate detalje, videćete brojne male razlike", dodao je.

Hidžins se o tome oglasio i na X-u gdje je jednom korisniku poručio: "Odličan način za dobijanje klikova, ako vam nije stalo do vaše verodostojnosti."

I nije Hidžins jedini, jer su se javili i drugi fotografi te stručnjaci za Photoshop i nasmejali takvim tvrdnjama.

"Ovde ima toliko ljudi koji nemaju pojma što se danas može uraditi sa veštačkom inteligencijom i fotošopom. Ovo je bio petominutni posao na datoteci niske rezolucije", smatra teksaški fotoreporter Džonas Peterson, piše Daily Mail.

"Šta god veruju teoretičari zavere na internetu, mogu kategorički da kažem da ničija glava ili ruke nisu u potpunosti zamenjene", dodao je i tehničar za snimanja Li Valton.

Fotografija nasmejane Kejt s malenim Džordžom, Šarlot i Luisom objavljena je na britanski Dan majki kako bi se utišale tinjajuće glasine o njenom zdravlju nakon operacije abdomena u januaru. Umesto toga, retka kraljevska greška rezultirala je novom eksplozijom teorija zavere.

Šest vodećih svetskih foto-agencija, uključujući Press Association, povukla je spornu fotografiju iz svojih arhiva zbog zabrinutosti da je lažirana. Kejt se zbog toga javno oglasila i javno izvinila zbog frke koju je izazvala i napisala u priči na Instagramu da je sama uređivala fotografiju pre objave.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading