Sve o finalistikinji Teya Dori: Očarala nastupom na Pesmi za Evroviziju, stajling joj je boli glava, a zbog ovoga je izuzetna

Vesti 02.03.2024 20:50 0

Evo šta treba da znate o Teya Dori!

Teya

Printscreen/Youtube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Pevačica Teya Dora važi za jednog od favorita na večerašnjem takmičenju „Pesme za Evroviziju“, a mnogi joj predviđaju pobedu. U polufinalu je nastupila pod rednim brojem 11 sa pesmom "Ramonda".

Gostujući na Radio Beogradu, izjavila je da je mesecima, od kada je počela da radi pesmu „Ramonda“ prati broj 11. Ne samo zato što je pesmu Ramonda posvetila Danu primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra i smatra se i Danom cveta ramonda, ona je i pesmu poslala na konkurs Javnog servisa baš u noći između 10 i 11. novembra i to uveče tačno u 11 sati i 11 minuta, kako se vidi na mejlu koji je dobila kao potvrdu da je uspešno konkurisala.

Evo šta treba da znate o Teya Dori!

Prvu pesmu objavila 2018. godine

Teodora Pavlovska rođena u Boru 1992. godine, poznatija je pod pseudonimu Teja Dora (Teya Dora). Ona je srpska je pevačica, kompozitorka i producentkinja. Prvu pesmu, pod nazivom ,,Da na meni je", je objavila 2018. godine, a značajniju popularnost je postigla singlom ,,Džanum" iz 2023. godine.

Na muzičkoj sceni u Srbiji se probila 2018. godine sa pesmom ,,Nema limita", koju je napisala za Nikoliju. Pavlovska je zatim nastavila da piše pesme za za druge srpske izvođače, poput ,,Dođi mami" (2019) za Natašu Bekvalac, ,,Jasno mi" je za Zoi i ,,Pazi se" (2020) za Jovanu Nikolić. Svoju pevačku karijeru je započela singlom ,,Da na meni je", koji je objavila jula 2019. godine za izdavačku kuću Basiviti. U martu 2020. godine, je zatim objavila Oluje za televizijsu seriju Južni vetar. 

Muzika joj je u krvi

Teya Dora je uporedo sa srednjom školom u Beogradu je pohađala i Muzičku školu „Dr. Vojislav Vučković” na odseku za klavir. Ona je zatim postala stipendista na ,,Muzičkom koledžu Berkli" u Bostonu, gde je studirala pevanje.

Na koledžu je bila u generaciji sa slavnim američkim pevačem Čarlijem Putom. Pevala je prateće vokale za američke izvođeče, kao što su dobitnici nagrade Gremi Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson. Nakon dilomiranja je jedno vreme živela u Njujorku gde je pisala pesme na engleskom jeziku u okviru produkcijske kuće ,,ARKTKT Publishing".

Svetska zvezda

Marta 2023. godine je objavila singl ,,Džanum" za televizijsku seriju ,,Južni vetar: Na granici". Pesma je ostvarila neverovatan uspeh i postavši viralna na društvenoj mreži TikTok. ,,Džanum" je 22. maja 2023. godine zauzeo četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotifaju. 

 

 

Teya Dora je u junu takođe postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na tom striming servisu. Drugo dvoje muzičara, Konstrakta i Luke Black, su doživeli taj uspeh neposredno nakon učešća na Pesmi Evrovizije. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading