INTERVJU Aleksandra Janković, glumica: Sve se nekako poklopilo, uloga Vesne mi je promenila život

Vesti 05.02.2024 09:45 0

Pozorišna publika poznaje Aleksandru Janković iz brojnih predstava, a televizijska je upoznala u seriji "Azbuka našeg života", u kojoj igra jednu od glavnih uloga.

Aleksandra Janković

Foto: Marko Todorović

Široka televizijska publika upoznala je Aleksandru Janković u domaćim serijama, među kojima su „Jedini izlaz“, „Vratiće se rode“, „Klan“, „Ulica lipa“. Pozorišna publika je poznaje iz brojnih predstava, jer je stalni član Ateljea 212. Ipak, u vrh poplarnosti je vinula glavna uloga u popularnoj seriji „Azbuka našeg života“. Igrajući Vesnu, koja je srednjih godina i suprug je ostavlja zbog mlađe žene, Aleksandra je osvojila srca televizijskih gledalaca, posebno ženskog dela. Trenutno je gledamo u drugoj sezoni te serije o kojoj je pričala za TV dodatak Alo novina.

Kako ste reagovali kada ste dobili glavnu ulogu u seriji “Azbuka našeg života?

- Jedno popodne, pozvala me Jelena Bajić Jocić i rekla da je napisala seriju inspirisanu knjigama Mirjane Bobić Mojsilović, i da je pišući mislila na mene kao glavnu žensku ulogu. Ukratko mi je objasnila o čemu se radi, poslala scenario u kom sam sebe videla u potpunosti i rekla joj da mi je velika radost da radimo to zajedno, posebno što je glavna uloga, a takvo iskustvo nisam imala. Sve se nekako poklopilo. Prva glavna ženska uloga, tema kojom se bavi i moja otvorenost da sve bude vidljivo.

U Vesni, koja prolazi kroz razvod, i njenoj porodici, mogu se prepoznati mnogi gledaoci.

- Vesna je mojih godina, a u pedeset godina života svašta stane. Kad se prolazi kroz razvod onda se sve nekako svede na povređenost i neuspeh. To je bila polazna tačka za lik i dobili smo Vesnu takvu kakva jeste. Popularnosti serije su doprineli i tema i kvalitet. Iskrenost je pokrenula lavinu u ljudima, jer su to ili doživeli ili videli u široj porodici, među prijateljima, u komšiluku.

Aleksandra Janković

Foto: Marko Todorović

 

Da li imate neke slične osobine sa tim likom?

- Čini mi se da smo nas dve zajedno napravile miks. Ono što, možda, imamo zajedničko jeste pomirljivost sa situacijom u kojoj se nalazi čovek i želja za razumevanjem.

Nova sezona serije otvara i nove situacije.

- U fokusu nisu samo Vesna i Uroš. Scenario je obogaćen novim temama. Vesna ulazi u novo životno, a i ljubavno iskustvo, međutim ispostavlja se da nakon nekog vremena taj odnos trpi velike probleme iz kojih će se izvući uz pomoć porodice. Otvara se nova tema, a to je zlostavljanje žene. Svedoci smo koliko je ta tema zastupljena i u svakodnevnom zivotu. 

Kako ste sarađivali sa Jadranom Malkovičem i Rašom Bukvićem koji vam se pridružio u ovoj sezoni?

- Jadran i ja smo vec uigran tim. On je predivan čovek. Rašu znam odavno i mnogo sam se radovala što ćemo raditi zajedno. Raša je iskusan filmski glumac i bio mi je od velike pomoći. Sigurna sam da sam mu jednako uzvratila. Dobar smo tim.

Šta kažu gledaoci kada vas sretnu na ulici?

- Jednom su mi se dve žene na ulici zaletele u zagrljaj i počele da plaču. To je bilo ubrzo nakon prikazivanja. Bila sam zatečena i zbunjena, ali od te količine emocija i sama sam jedva zadržala suze. Zagrlila sam ih i dugo smo stajale tako. Zagrljaj je čudo! A to je najmanje što nekom možemo pružiti.

Aleksandra Janković

Foto: Marko Todorović

 

Na šta ste u životu najponosniji?

- Na to što sam ostala dosledna sebi uprkos raznim iskušenjima.

A šta biste drugačije uradili da možete da se vratite u prošlost?

- Pametnije bih završila neke međuljudske odnose. Ostalo ništa. To je moj put.

Šta je vaša antistres terapija?

- Moja terapija je bicikl, plivanje, priroda i transcedentalna meditacija. To mi je ljubav, potreba i strast. Nemam neke hobije, tu sam nestalna, brzo me sve prođe kao kod deteta.

Šta vas vodi kroz život?

- Intuicija. Često mi se činilo da neki izbori nisu racionalno pametni, ali nisam odustajala. Racionalnost je samo jedan segment čoveka. Posle toga idu sve viši i zanimljiviji nivoi postojanja. Verujem da smo kao bića (pre rođenja) već dogovorili neka iskustva i da tu nema mrdanja mnogo. I to nije novo, kod mene to osećanje i uverenje postoji od klinačkih dana.
 

Komentari (0)
Loading