Snežana Savić je sinonim za fatalnu ženu na ovim prostorima: Ostaćete u čudu kad čujete koliko ima godina

Olja Jelić Vesti 07.07.2023 16:11 1

Snežana Savić igrala je u kultnim jugoslovenskim filmovima

Snežana Savić

Blic

Snežana Savić srpska je filmska, televizijska i pozorišna glumica i estradna umetnica.

Najveću popularnost donele su joj televizijske serije Siniše Pavića: "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago".

 

 

Tokom osamdesetih bila je jedna od najpopularnijih pevačica narodne muzike. Najveći hitovi koje je snimila jesu: "Tri poljupca za sreću", "Topolska 18", "Nova ljubav", "Topim se", "Šarene oči", "Zašto te toliko volim", "Ej, moje milo", "Zabranjeno", "I na moju sreću došao je red"...

Snežana je rođena je u Velikoj Plani. Nakon završetka srednje škole, upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesorke Ognjenke Milićević kao student generacije, a zajedno sa njom studirali su Ljiljana Stjepanović, Zlata Petković, Lazar Ristovski, Bogdan Diklić, Radoš Bajić.

 

 

Prvu ulogu na televiziji ostvarila je u televizijskom filmu Ignjatović protiv Gebelsa 1975. godine, da bi već naredne godine dobila jednu od najzapaženijih uloga u svojoj karijeri. Reč je ulozi Koštane u istoimenoj tv drami.

Usledile su uloge u serijama: "Čast mi je pozvati vas", "Sedam plus sedam", "Sedam sekretara SKOJ-a", "I to se zove sreća" i filmovima: "Maska", "Pad Italije", "Počnimo život iz početka", "Živeti kao sav normalan svet", "U zatvoru".

U filmu "Šta je s tobom, Nina" igrala je glavnu junakinju, a zapažene uloge ostvarila je i u filmovima "Žikina dinastija" i "Žikina ženidba". Najveću popularnost donele su joj serije scenariste Siniše Pavića. Najpre, "Bolji život", u kojoj je igrala lik pevačice Nine Andrejević, zatim lik bogatašice Maline Vojvodić u seriji "Srećni ljudi", a onda i serije "Porodično blago" i "Stižu dolari".

 

 

Početkom osamdesetih godina, započinje i muzičku karijeru. Prvi album, nazvan "O, kakva noć" snimila je 1983. godine za Jugoton, kao i naredna dva albuma "Ne smem da te diram" (1984) i "Ti kraj mene nisi" (1985). Od 1987. godine snimala je za PGP RTB, a početkom 2000-ih godina prelazi u Grand produkciju. Do sada je snimila dvanaest studijskih albuma.

U decembru 2018. godine, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodelio joj je Estradno-muzičku nagradu Srbije za životno delo.

Iz braka sa rediteljem Dragoslavom Lazićem ima ćerku Anitu. Anita Lazić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka i veoma je uspena u svom poslu.

 

 

Nagradu za najbolji Glumački par godine po izboru čitalaca TV Novosti dobila je dva puta na Filmskim susretima u Nišu. Prvi put u paru sa Desimirom Stanojevićem za uloge u televizijskoj seriji "Srećni ljudi" 1996. i drugi put sa Draganom Nikolićem za uloge u Porodičnom blagu 2001. godine.

 

 

 

Snežana Savić rođena je 6. marta 1953. godine u Velikoj Plani, što znači da ima 70 godina.

Komentari (1)
Loading
dragan
08.07.2023 16:00

predivna