Slavna kao Tito: Kako je Lepa Brena pod duge noge bacila celu Jugoslaviju

Olja Jelić Vesti 07.06.2023 15:46 1

Život Lepe Brene obeležili su istorijski muzički uspesi, pa je ona postala svojevrsni fenomen i nazivaju je poslednjom Jugoslovenkom

Slavna kao Tito: Kako je Lepa Brena pod duge noge bacila celu Jugoslaviju

Printscreen/Youtube

Lepa Brena je žena koja je potpuno promenila kurs šoubiznisa u staroj Jugoslaviji. Snimala je filmove, pevala je državnicima, podizala je strane zemlje na noge, bila je prva koja se u Jugoslaviji usudila da nosi scenski kostim. Ona je žena koja je u svemu pomerila granice.

 

 

Lepa Brena rodila se 20.oktobra 1960 kao Fahreta Jahić. Njen otac je želeo da bude doktorka, ali je nju život odveo u drugom smeru. 

"Uvek sam imala podršku svojih roditelja i to je ono što je bila moja vodilja kroz život. Vaspitana sam da budem dobar đak i poslušno dete, da imam lojalan i odgovoran odnos prema novcu i da se za svoje snove borim. Moja karijera je dokaz da uz potporu roditelja i naravno uz talenat i veliki rad, možete da ostvarite ono o čemu ste kao devojčica maštali", ispričala je kasnije Brena.

Počela je da nastupa u rodnom gradu sa bendom, a njen košarkaški trener joj je dao nadimak Brena. 

" Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Dok sam šutirala na koš, on mi je doviknuo: "Hajde sad, Breno!" U Bosni to je bio sinonim za lepu devojku. Uvek sam volela da se ističem, da izborim svoje mesto pod suncem", ispričala je pevačica.

 

 

U Brčko je stigao "Lira šou". Brena se tu istakla i zamenila staru pevačicu. Ubeđivanje tate Abida da popusti i da ćerki dozvolu da se pridruži "Lira šouu" je potrajalo, ali nakon što se Brena sa koferima u ruci pridružila bendu na nastupu u Bačkoj Palanci, nije bilo povratka "nazad". 

Njen put do vrha bio je trnovit. Prvi nastup imala je u u hotelu „Turist” 6. maja 1980. godine. Od 1982. "Lira šou" je dobio stalni angažman u Novom Sadu, u hotelu "Park" odakle se i saznalo za novu muzičku senzaciju. Pevali su sve od narodnjaka do zabavnjaka, a posebno su joj zamerali njene kitnjaste scenske kostime i kilažu. To je podstaklo da za šest meseci smršala 17 kilograma. 

Publika je jako brzo zavolela, pa su se iz Novog Sada preselili u Beograd. U to vreme im je menadžer bio Vladimir Cvetković koji ih je i upoznao sa Milutinom Popovićem Zaharom. On je napisao čuveni hit "Čačak, Čačak" koji je plasirao u zvezdane vrhove. 

 

 

Zvezda je tada bila rođena pa ju je 1982. u filmu "Tesna koža" poželeo i reditelj Mića Milošević. Pevačica je u hit komedija igrala sebe.

"Lepu Brenu za četiri osobe", glasi čuvena replika Milana Laneta Gutovića iz "Tesne kože" koja je ubrzo preobražena u "Lepu Brenu za celu Jugoslaviju".

 

 

"Nikada se ničega nisam plašila. Čak i kada nije išlo kako sam planirala, znala sam da je život pripremio nešto bolje i lepše", odgovorila je Brena na pitanje da li ju je iznenadna velika popularnost uplašila.

Neustrašiva je bila Brena, ali i znatiželjna pa je posetila čuvenu balkansku, a i svetsku proročicu Baba Vangu koja joj je rekla da će biti "slavna kao Tito".

Brojni svedoci tog vremena su ispričali da Lepa Brena i "Slatki greh" svoju popularnost duguju najviše tome da su se pojaavili nakon smrti druga Tita. Brena i "Slatki greh" su sa sobom nosili nadu da će sve biti u redu. U svakom slučaju, u Jugi skoro da nikad nije bilo veselije dok su sa TV prijemnika i Radio stanica dopirali stihovi pesama "Mile voli disko", "Duge noge", "Dama iz Londona".

 

 

Brena je napravila čudo. Ona je jedina naša pevačica koja je sletela helikopterom na stadion na stadion Vasil Levsi u Bugarskoj "gde se samo zbog nje govorio srpski". Toliko je bila direktna sa publikom, da se taj nivo prirodnosti retko sreće i na svetskoj sceni. 

 

 

Brena je prva pevačica koja je snmila serijal filmova "Hajde da se volimo", što je bila ideja menadžera Rake Đokića, koji je pevačkoj zvezdi kumovao na njenom venčanju sa teniserom Slobodanom Bobom Živojinovićem 1991. godine u Beogradu.

 

 

 

Lepa Brena je neko ko je obeležio staru Jugoslaviju i zaista važi ona izreka "I posle Brene Brena." 

"Moj pogled je kosmpolitski zaista i tako su me vaspitavali i roditelji tako Boba i ja vaspitavamo svoju decu (sa teniserom ima sinove Stefana i Viktora, Boba iz prethodne veze ima sina Filipa. Porodica je bila sa njom na nastupu u Zagrebu). Čitav svet je naša kuća, a ovaj čitav region Balkana su naši korjeni. Jugoslovenstvo je bila kosmopolitska ideja jer po tom principu je danas formirana i Evropska unija. Jedna valuta, jedan jezik, jedno tržište. Kao poslovna žena na tome skidam kapu. A kao emotivno biće u duši sam verovatno posljednja Jugoslovenka na ovim prostorima".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

 

 

Jugoslavije nema više na mapi, ali i dalje postoji u željama, duhu, nostalgiji i svaki put kada se zaori "Jugoslovenka". 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Ivana
08.06.2023 12:55

Brena legenda