Pored NEFERTITI i Merilin MONRO bila je NAJLEPŠA na svetu: Nazivali su je ŠPIJUNKOM, udala se tajno za Broza, a TITO je oslovljavao POGRDNIM IMENIMA!

T.Đ Vesti 07.12.2021 12:12 0

Jovanka Broz rođena je na današnji pre 97 godina, živela je život vredan holivudskog filma, bila je šesta supruga po redu Josipu Brozu Titu,a poslednje godine života provela je u patnji

Pored NEFERTITI i Merilin MONRO bila je NAJLEPŠA na svetu: Nazivali su je ŠPIJUNKOM, udala se tajno za Broza, a TITO je oslovljavao POGRDNIM IMENIMA!

Privatna arhiva

Kao supruga najvećeg sina naših naroda, kako su Tita nazivali, Jovanka Broz, rođena Budisavljević, naizgled je imala sve što je poželela, da bi se godinama kasnije ispostavilo kako u stvari nije imala ništa.

SKROMNA DEVOJKA SA SELA

Jovanka Budisavljević, Srpkinja iz sela Pećane, rođena je na prostoru današnje Hrvatske 7. decembra 1924. godine.

Porodica Budisavljević bila je vrlo ugledna u Lici, a rođak joj je bio i naučnik Nikola Tesla.

Partizanima se pridružila sa 17 godina i otišla da se bori protiv nacističkog okupatora.

Tokom rata je dva puta ranjavana, a preležala je i tifus. Tada je izgubila oca i dva brata, a mlađe sestre su završile u sirotištu.

ZVALI SU JE "JUGOSMEH"

Po završetku Drugog svetskog rata 1946. prekomandovana je u Maršalat - kabinet Josipa Broza, i kasnije postaje Titova lična sekretarica.

Pored NEFERTITI i Merilin MONRO bila je NAJLEPŠA na svetu: Nazivali su je ŠPIJUNKOM, udala se tajno za Broza, a TITO je oslovljavao POGRDNIM IMENIMA!

Privatna arhiva

 

Pedesetpetogodišnji lider se u to vreme oporavljao od gubitka emotivne partnerke Davorjanke Paunović, koja je sahranjena u dvorištu Belog dvora.

Zbog prepoznatljivog nasmejanog lica i šarma kojim je plenila, širom zemlje i sveta zvali su je „jugoosmehom".

VENČANJE TITA I JOVANKE

Vest o Titovom venčanju sa Jovankom Budisavljević pronela se svetom kao prvorazredna senzacija. Svi svetski listovi pisali su o maršalovoj supruzi kao o stasitoj i lepoj crnki sa dugom, bujnom kosom i krupnim očima. Otresita Ličanka kasnije će biti tema brojnih komentara i tvrdnji, neretko i zlonamernih, pre svega o mogućem uticaju na svog supruga u donošenju važnih državničkih odluka.

Tajno venčanje obavljeno je 15. aprila 1952. u vili Dunavka, u Iloku, a kumovali su Aleksandar Ranković kao mladoženjin kum i general Ivan Gošnjak koji je bio Jovankin svedok. Zvanično predstavljanje u svojstvu prve dame, međutim, Jovanka Broz imala je tek godinu i po dana kasnije, 19. septembra 1953. godine.

DRŽAVNI ŠPIJUN

Jedna od glavnih reči koja se u to vreme koristila bila je - špijun. Jovanka je tvrdila kako pokušava da zaštiti svog supruga od stranih agenata i razbijača Jugoslavije, a njeni protivnici upravo suprotno - kako oni pokušavaju da zaštite Tita od supruge koja radi protiv njega. U tom periodu Jovanka je optuživana za sve i svašta, od toga da je sovjetski agent i da odaje državne tajne do toga da spletkari sa srpskim generalima, pretežno Ličanima, i priprema vojni udar sa ciljem da nakon Titove smrti preuzme vlast u državi. Ivo Eterović, službeni fotograf bračnog para Broz, tvrdio je da je Jovanka bila žrtva ambicija političara koji su hteli da manipulišu ostarelim Titom. On je direktno upirao prstom u dvojicu, po njemu, najvažnijih.

"MALA LIČANKA"

Jovanka je za vreme braka sa Titom imala čin majora JNA, a Josip Broz ju je zvao Mala Ličanka. Za razliku od svojih prethodnica, ona je imala i političke ambicije. Tvrdi se da je na Desetom kongresu SKJ 1974. godine zatražila da bude primljena u sam rukovodeći vrh partije, verovatno da bi se pobrinula za to ko će naslediti njenog ostarelog supruga. Tito je po kratkom postupku blokirao Jovankin samovoljni poduhvat, ali onda je ona, doslovno preko noći, nestala iz maršalovog života. Naime, Jovanka i Josip Broz od 1977. godine nisu živeli zajedno, iako on nikada nije izgovorio ništa što bi moglo da bude protumačeno kao animozitet prema njoj.

Tokom Titove bolesti, kada su mu zbog progresivnog dijabetesa amputirali nogu, Jovanka ga je posećivala u bolnici, a na sahrani se pojavila na mestu koje joj je kao maršalovoj udovici i pripadalo.

Tito je držao dalje od porodice

Jovanka Broz nije želela da viđa u blizini Brozove članove porodice pa je on preduzeo mere da samo onemoguće njoj da bude sa njim dok se on viđa sa porodicom.

Pored NEFERTITI i Merilin MONRO bila je NAJLEPŠA na svetu: Nazivali su je ŠPIJUNKOM, udala se tajno za Broza, a TITO je oslovljavao POGRDNIM IMENIMA!

Privatna arhiva

 

 

Bez Jovanke Broz je primao članove svoje porodice, uključujući unuke i praunuke u Belom dvoru i zadržavao na ručku, uoči ili na sam dan rođendana.

Broz je uveliko uviđao njeno ponašanje, pa je pomišljao i da je ona ta koja radi za nekoga, a ne njegovi zaposleni koje je ona optuživala.

TITO JOJ IZGOVARAO STRAŠNE STVARI

- Ko stoji iza nje, ko ju je 'smotao', odgovorite mi na to pitanje, recite mi šta  znate - upitao je tada svoje ljude od poverenja.

Pored NEFERTITI i Merilin MONRO bila je NAJLEPŠA na svetu: Nazivali su je ŠPIJUNKOM, udala se tajno za Broza, a TITO je oslovljavao POGRDNIM IMENIMA!

Privatna arhiva

 

 

U spisima se navodi  da je Tito u više navrata govorio da je Jovanka Broz agresivna, egoistična, gruba – "da je trebalo da bude predradnik u rudnicima dijamanata u Južnoj Africi, gde se bičem šibaju kopači...".

KUĆNI PRITVOR

Jovanka Broz je govorila da je „kriva bez krivice i osuđena bez suda".

„Zato što sam znala više od svih tih špijuna zajedno ko je Titu bio odan, a ko nije. Ko je odavno radio protiv njega i protiv Jugoslavije", rekla je Jovanka Broz 2010. za Politiku.

Kada je Tito umro 1980. neko vreme provela je u kućnom pritvoru.

Jugoslovenska Džeki Kenedi

Američka medijska kuća, Asošiejted pres (AP) u vreme kada je sklopljen brak između nje i Josipa Broza objavila je anketu prema kojoj je Jovanku Broz, pored egipatske faraonke Nefertiti i Merilin Monro, svrstala među tri najlepše žene u istoriji sveta, navodi se u monografiji Ivane Pantelić.

I u drugoj deceniji 21. veka Jovanka Broz je inspirisala kreatore da prave revije inspirisane njenim oblačenjem i neizostavnom punđom, po kojoj je bila prepoznatljiva.

Pojedini su je nazivali „jugoslovenskom Grejs Keli i Žaklinom Onazis".

Modnim stilom prve drugarice SFRJ, bavila se antropološkinja Danijela Velimirović, citira istoričarka.

„Iako nije lako utvrditi ko su zapravo bile osobe koje su kreirale i osmišljavale imidž Jovanke Broz, sasvim je izvesno da je ona većinom nosila kreacije jugoslovenske modne industrije, kao i one izrađene u malim, privatnim modnim ateljeima, i na taj način popularizovala zemlju", navodi Pantelić.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading