Mračna strana SLAVNOG Čkalje: Zbog njega su glumci ODUSTAJALI od uloga, a imao je i svoju "CRNU LISTU"!

Vesti 20.07.2022 19:45 5

Miodrag Petrović Čkalja se i danas pamti i citira, a ostavio nam je pregršt dragocenosti

Mračna strana SLAVNOG Čkalje: Zbog njega su glumci ODUSTAJALI od uloga, a imao je i svoju "CRNU LISTU"!

Printscreen/Youtube

On je bez sumnje najbolji glumac u istoriji srpske kinematografije, a i dan danas ga svi pamte kao velikana na sceni. Njegov humor je lek za dušu.

Ali kao i svi ljudi i on je imao mane, a o tome je često govorio Bole Stošić koji je rekao da je upravo zbog njega odbio ulogu u "Boljem životu".


- U "Boljem životu" me nije bilo jer sam morao da imam direktne scene s Miodragom Petrovićem Čkaljom. On je imao kod sebe spisak od osam glumaca s kojima nije želeo da radi. Na njemu je bilo i moje ime. Nisam želeo da dođem na snimanje, a da me on izbaci. Znao sam da me to čeka - rekao je Bole Stošić, a prenela Srbija Danas.

Na pitanje zašto su se posvađali, Stošić je rekao za medije:

- Posvađali smo se na savetu Beogradskog dramskog pozorišta. On je meni bio vrlo drag, ali nesrećan čovek. Nije mogao da izađe na ulicu jer je bio vrlo popularan. Gledali su svi u njemu Čkalju s malih ekrana.

Inače, Čkalja je snimio više od 90 filmova i dobio je veliki broj nagrada. Međutim, to što je bio priznati i poznati glumac izgleda da nije bilo dovoljno da do kraja života ima širok osmeh na licu.

Pred kraj života se žalio se kako ga muči samoća. Bio je napušten od kolega, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, a Čkaljin čuveni osmeh počeo je da bledi. Godine 2002. je dobio nagradu za životno delo “Car Konstantin”, a govorom na dodeli potresao je sve prisutne - kraj života dočekao je u bedi.


- Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine na dodeli.

Potom je dodao:

- Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske - neutešan je bio popularni Čkalja.

Umro je u Beogradu, 2003. godine.

BONUS VIDEO

Komentari (5)
Loading
поп
01.12.2021 12:44

Нема ни једног човека који није имао мане па и Чкаља. Оно што сам ја доживео као обичан човек у једној приватној атомеханичарској радионици са њим и механичаром то нећу заборавити док сам жив. Тих 4 сата су ми прошли као да је било 5 минута у смеху и његовим испричаним догодовштинама. Ову шансу само једном у животу можеш да доживиш.

Сараџогла
01.12.2021 17:52

Приредба са Чкаљом.Када се појавио реч није рекао.Публика је пола сата пљескала и смејала се ... Чкаља приђе ивици бине: - Извините,а што се ви смејете? ... Опет урнебес смеха!А онда када је оплео како смо несложни,некултурни,прљави,неписмени ... У сали мук,тишина ... Чкаља оде иза завесе.Тишина а онда дуг пљесак.

Smederevac
01.12.2021 19:25

A silne pare od tezgi ,filmova ...sve je spiskao ....

demonkratija
02.12.2021 03:51

Mnogo si nepismena

Saša
21.07.2022 13:15

Blago stručnjacima kojima je Čkalja najbolji glumac .Čak je i kao komičar bio ništa .Sramota pored kakvih legendi neko proglasi Čkalja za glumca