Mnogo se pričalo i pisalo o prehrani najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene. Novak je svojedobno izbacio meso iz prehrane, što mu je pomoglo da sačuva zdravlje i fizičku formu, pa je u dobi od 34 igrao nerealno zahtevan tenis.
Jedna od namirnica koja je neizostavan dio prehrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne deblja i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga. Kinou u Indiji nazivaju 'zlatnom žitaricom' i 'kraljicom semenki'. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Osim što je kinoa omogućila ljudima da ostanu na životu i za vreme ratova, ova žitarica organizmu može doneti mnoge dobrobiti.
Kinoa sadrži velike količine proteina, zbog čega može biti konkurent proizvodima životinjskog porekla. Bogata je vitaminima E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kvinoju za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.
Isto tako je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uključite kinou u prehranu. Kinoa je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krumpiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa koja se dobija samo kuvanjem mesa.
Recepti
Povrće s kvinojom
Potrebno je:
- 200 g kinoe
- 200 g karfiola
- 200 g brokolija
- 200 g šargarepe
- 1 luk
- 1 čen belog luka
- Začini, so i biber
Priprema:
Kuvajte kinou u vodi oko 15 minuta, karfiol i brokoli kratko skuvajte. U tiganju na malo ulja popržite luk i narendanu šargarepu pa dodajte karfiol i brokoli. Sve zajedno kuvajte 10 minuta, a zatim u ovu smesu dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber
Pesto s kinoom
Potrebno je:
- 200 grama rukole
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 grama semenki bundeve
- 200 g kinoe za kuvanje.
Priprema:
U blenderu sameljite rukolu, dodajte ulje i semenke bundeve te so i sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. U pesto dodajte cimet i uživajte u neobičnom ukusu.
Драган
02.11.2021 06:59Шта је "мрква"?
Kratko i jasno
02.11.2021 13:21@Драган - Rabarbara, a po potrebi asparagus. Zadovoljan?