Pre nekoliko godina, Novak Đoković je pokušao sve i svašta kako bi mogao da savlada kolaps energije koju je doživljavao tokom igre, a koje su ga na kraju koštali i nekolio trofeja.
Često je pravio nekoliko pauza tokom treninga kako bi izdržao, ali je često od napora povraćao. Iscrpljenost je bila njegov veliki problem. U jednom trenutku je mislio da je iscrpljenost povezana sa astmom, promenio je trenera, pa je čak i bio na operaciji nosa. Počeo je da praktikuje i jogu kako bi skupio energiju koja mu je preko potrebna. Međutim, doktor i nutricionista Igor Cetojević je predložio jedno rešenje. Gledajući Novaka na mečevima, Cetojević je bio siguran da je Đoković alergičan na pšenicu.
Trening i ishrana
Đoković dan započinje sa 20 minuta joge ili taj či, nakon čega doručkuje. Zatim radi konkretan trening u trajanju od sat i po, a zatim se isteže.
Nakon ručka trenira sa tegovima ili sa trakom za otpor, a zatim uzima proteinski napitak. Posle toga igra tenis oko 90 minuta i onda se isteže dok se mišići ne ohlade.
Nakon treninga jede, a kada jede ne gleda televiziju ili mobilni telefon - hrani se posveti maksimalno, piše The Independent.
Ovako izgleda njegov trodnevni jelovnik:
Prvi dan:
Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta i badem).
Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.
Međuobrok: jabuka sa idijskim maslacem; dinja
Večera: Salata od kelja, komorača, kinoe i pinjola, inćuni ili sardina; minesote supa; fileti lososa.
Drugi dan:
Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda; banana sa indijskim maslacem, viće.
Međuobrok: tost bez glutena sa bademovim maslacem i medom.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena, crvena paprika, rukola, indijski orasi, rukola, bosiljak, začinsko sirće.
Užina: voće i orašasti plodovi.
Treći dan:
Doručak; Velike količine vode, 2 kašike meda, ovas bez glutena sa indijskim maslacem i bananom; voće.
Užina: domaći humus i jabuke.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena sa pestom.
Međuobrok: Avokado sa krekerima bez glutena.
Večera: Sveža salata od zelenog lisnatog povrća, supa od šargarepe...
Večera: Salata od tunjevine sa boranijom, pasuljem, rukolom, paradajzom. Supa od paradajza.
Jaja
06.10.2021 09:49Da ja ovo moram da jedem nebi nebi me vise bilo treceg dana