Najmoćnija Srpkinja na svetu bila je agent "CIA": Gospođa Novaković živi u SENCI, nikada niste čuli za nju, kaže da sve zasluge duguje OCU

Vesti 14.12.2022 18:00 0

Bivši agent CIA, Forbsova milionerka, žena koja je u oba braka zadržala devojačko prezime i najmoćnija Srpkinja na svetu

Najmoćnija Srpkinja na svetu bila je agent "CIA": Gospođa Novaković živi u SENCI, nikada niste čuli za nju, kaže da sve zasluge duguje OCU

Profimedia

 

Fibi Novaković je najmoćnija Srpkinja na svetu i bivši agent CIA, dok ju je Forbs smestio na listu milionera!

Fibi se trudi da živi mirni i "ispod radara", ali malo ko može da ne primeti osobu koja stoji na čelu kompanije kompanije Macquarie Group, koja je među najvećim proizvođačima odbrambene tehnologije za vladu SAD.

Na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mestu, sa 290 miliona dolara, dok je na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta, takođe prema Forbsu.

Njen otac, Srbin, došao je u Ameriku kada je imao samo 17 godina. Fibi je jednom priliko ispričala kako je on tada imao samo samo 50 dolara u džepu i nije znao da priča engleski jezik.

U međuvremenu je uspeo da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu.

To je kasnije uticalo na Fibi da se okreni poslu u vladi, obaveštajnoj agenciji, ali i vojnoj industriji.

- Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji - rekla je Fibi.

Najmoćnija Srpkinja na svetu bila je agent

Profimedia

 

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA.

Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: „Nema šanse“, ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmejalo mnoge.

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerziteta u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao.

Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili na razgovoru.

- Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao – ne zapošljavamo vas.

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesedika Buša starijeg, piše Zadovoljna.

Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Rekla je i da su je njeni roditelji vaspitali da bude skromna.

„Oni su ponosni, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba.“ Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenela baka tokom odrastanja u Nemačkoj.

O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čoveka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje devojačko prezime.

BONUS VIDEO -

Komentari (0)
Loading