Vulgarna scena iz najpopularnijeg filma ostavila nas je bez teksta: Gasili smo film na ovoj sceni

Vesti 25.06.2023 15:10 1

Kada je reč o pop ikoni i holivudskoj legendi Merilin Monro pitanja - ko je i šta joj se desilo jako brzo ispare u tankom vazduhu

Vulgarna scena iz najpopularnijeg filma ostavila nas je bez teksta: Gasili smo film na ovoj sceni

Printscreen/Instagram

Od datuma smrti dobitnice Zlatnog globusa 5. avgusta 1962. godine, pa do dana današnjeg, za malo više od pola veka njena biografija i život bili su medijski secirani, anlizirani i istovremeno bili su beskrajna tema biografija, filmske i televizijske industrije. Savremeni pop-kulturni prostor preplavile su reimaginacije i oživljavanja tragičnih života poznatih ljudi u sferi sedme umetnosti.

Potreba da se po ko zna koji put govori u životu pokojne princeze Dajane, podseća na žrtve i zločine serijskog ubice Džefrija Domera i sada na poslednje dane i život Merilin Monro umesto raširenih ruku i prihvatanja od strane publike naišla je na otpor i bunt. Naime, posle burnih reakcija na mini-seriju reditelja Rajana Marfija (American Horror Story, Glee, Nip / Tuck) o životu serijskog ubice Džefrija Domera koju su kritičari nazvali “vređanjem porodica žrtava i nepotrebnim ponavljanjem traume”, najnovije ostvarenje reditelja Endrua Dominika “Blonde” sa Anom de Armas u ulozi Merilin Monro naišao je na slične reakcije.

Netfliksov film “Blond” u režiji Dominika ubrzo posle premijere na strimig servisu dospeo je na prvo mesto po gledanosti na najvećoj striming platformi svuda u svetu i u Srbiji.

Ujedno, ostvarenje je nagrađeno stojećim ovacijama na pretpremijeri na Venecijanskom filmskom festivalu u trajanju od 14 minuta. Objektivno posmatrajući sa strane nije postojao razlog da filmska verzija života Merilin Monro i neslavni kraj holivudske miljenice se suoče sa “oštricom noža”.

Bez obzira na ovacije i bez obzira na prvo mesto po gledanosti “Blond” je od strane kritike dobio epitete “surov”, “seksistički” i “neukusan”.

“Uzimajući u obzir sve nepravde i životni horor kroz koje je prošla Merilin Monro za 36 godina života, postoji mala doza olakšanja što neće morati da pati od vulgarnosti filma Endrua Dominika. Ova nekrofilijska zabava izrabljuje nju u njen život”, ovim rečima je Manola Dargis na “The New York Times” opisala “Blonde”.

Film zasnovan na romanu Džojs Karol Otis površno opisuje emotivne i privatne veze, karijeru, zlostavljanje majke, seksualno uznemiravanje u Holivudu, ali poslednje dane Merilin Monro. Iako je Ana de Armas višestruko pohvaljena od strane kritike i publike zbog uloge, negativne reakcije su upućene na račun eksploatacije i traumatizacije pop ikone.

Najviše negodovanja na račun filma desilo posle premijere na Netfliksu, kada je milionska publika konačno imala pristup filmu posle premijere u Veneciji.

Scena koja je duboko uznemirila publiku odigrava se 1962. godine, neposredno pred smrt Merilin Monro, u kojoj je pod dejstvom alkohola i narkotika agenti Tajne službe odvode u hotel predsednika i prisiljavaju je da ga oralno zadovolji pre nego što usledi šokantna scena silovanja. Scenarijske ideje u kojima Merilin neprestano halucinira i pred smrt vidi svog oca okarakterisane su kao mizogena fantazija.

“Došlo je vreme da zaustavimo mizogine muškarce da koriste žene kao instrument za svoje bizarne fantazije”, napisala je kritičarka Stef Hold.

Film “Blonde” Endrua Dominika je od velike pažnje posle Venecijanskog festivala postao jedan od najomraženijih filmova 2022. godine jer je publici dosta tlačenja tragičnih života žena.

Komentari (1)
Loading
Tlacitelj zivota
26.06.2023 14:06

Sta je tanki vazduh?