Zbog vica o Titu, završila na Golom otoku: LJUBIČICA BELA je koštala par godina robije, mlada novinarka preživela pravi PAKAO

K.Ć. Vesti 20.09.2022 09:55 1

Josip Broz Tito bio je ubedljivo najobožavanija ličnost u SFRJ, čiji je bro doživotni predsednik

Zbog vica o Titu, završila na Golom otoku: LJUBIČICA BELA je koštala par godina robije, mlada novinarka preživela pravi PAKAO

Privatna arhiva

Jugoslavija je za njegov rođendan slavila Dan mladosti 25. maja, iako je dan njegovog rođenja bio 7. maj. Tito se u to vreme slavio kao božanstvo, pevale su mu se pesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

- Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu ‘Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’.

Nakon što je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl došla su dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odveli su je je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951. godine, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz „Udruženja novinara“ – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
gege
20.09.2022 13:10

tako se to radi, a ne svaki bezveznjakovic sebi daje za pravo da pljuje sefa jedne drzave