Preminula glumica ZLATNOG doba Holivuda: Bolovala je od TEŠKE bolesti, jednom je otkrila da se zabavljala sa MARLONOM BRANDOM

Vesti 14.09.2022 13:40 0

Glumica grčkog porekla Irena Papas, poznata po svojim vatrenim nastupima u međunarodno priznatim filmovima "The Guns of Navarone" i "The Guns of the Grk" "Zorba the Greek", umrla je u sredu u 96. godini.

Preminula glumica ZLATNOG doba Holivuda: Bolovala je od TEŠKE bolesti, jednom je otkrila da se zabavljala sa MARLONOM BRANDOM

Printscreen/ YouTube

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni je u izjavi rekla da je Papas "veličanstvena" i "oličenje grčke lepote na bioskopskom platnu i pozorišnoj sceni".

Uzrok smrti nije za sada poznat, ali je glumica bolovala od Alchajmerove bolesti i neko vreme je bila slaba. Jedna od najpoznatijih grčkih glumica, Papas se pojavila u preko 60 filmova u karijeri dugoj skoro šest decenija.

Na ekranu i sceni glumila je sa partnerima sa A liste, uključujući Ričarda Bartona, Kirka Daglasa i Džona Vojta.

- Obični glumci imaju problema da dele ekran sa njom - napisao je pokojni filmski kritičar Rodžer Ebert 1969. godine.

Nadaleko poznata kao Pappas, ali lično preferira jedno 'p' u svom prezimenu, glumica je rođena kao Iren Lelekou 1929. u selu Čiliomodi blizu Korinta, u porodici školskih učitelja.

Obdarena dubokim glasom, prodornim očima i isklesanim licem sličnim statuama karijatida iz antičke Grčke, Papas je sa 15 godina počela da nastupa na lokalnim kulturnim događajima pre nego što je studirala dramu u Atini.

U bioskopu je debitovala u grčkoj drami "Pali anđeli" iz 1948. godine, a kasnije je na međunarodnu scenu izašla sa "Mrtvim gradom", prvim grčkim filmom prikazanim na Filmskom festivalu u Kanu 1952. godine.

"Ne tražim karijeru"

"The Guns of Navarone" iz 1961. godine, u kojem je glumila zajedno sa Gregorijem Pekom i Entonijem Kvinom, kao zamišljeni grčki gerilac, bila je značajna uloga u Papasovoj karijeri.

Ponovo bi se udružila sa Kvinom u filmu "Grki Zorba" iz 1964. godine, još jednom bezvremenskom klasiku.

- Otišla sam iz Grčke da otkrijem gde je najbolja gluma. Htela sam da naučim. Nisam tražila karijeru. Ako dobro radite svoj posao, karijera dolazi sama od sebe - rekla je za državnu TV ERT 2002. godine.

Godine 1969. igrala je udovicu ubijenog poslanika u Kosta-Gavrasovoj drami "Z" nagrađenoj Oskarom.

Papas je osvojila nekoliko nagrada, uključujući najbolju glumicu na Berlinskom filmskom festivalu 1961. godine i Zlatnog lava 2009. godine za životno delo u Veneciji.

Ipak, opisala je sebe kao "kukavicu" koja se okrenula pozorištu da bi prevazišla plašljivost i borila se da pomiri svoju vatrenu ličnost na ekranu sa svojim pravim ja.

"Slava mi ništa nije donela"

- Slava mi ništa nije donela. Nasuprot tome, uništila je moj privatni život. Jer osoba koja će mi prići, recimo seksualno, već se zaljubila u moj imidž - rekala je Papas u intervjuu grčkom dnevniku Eleftherotipia 2003. godine.

Godine 2004. otkrila je tajnu, dugu aferu sa Marlonom Brandom koju je imala 1950-ih godina.

- Imali smo ljubavnu priču -  rekla je ona za italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Sa 18 godina, Papas se udala za svog učitelja glume Alkisa Papasa. Nisu imali dece i ubrzo su se razveli, ali je ona zadržala muževljevo prezime.

U poslednjim godinama života živela je u blizini atinskog Akropolja. O njoj je brinula nećaka dok se borila sa Alchajmerom.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading