Nemanja Nikolić (37) preživeo INFARKT: Imao je simptome koje svi IGNORIŠEMO, a KARDIOLOG objašnjava zašto mladi sve više UMIRU od srca

Vesti 28.03.2022 13:30 0

Pevač koji je svoju karijeru započeo u "Zvezdama Granda" davne 2004. godine, Nemanja Nikolić, doživeo je infarkt u 32. godini. To se dogodilo pre šest godina, dok je automobilom vozio suprugu i decu u igraonicu

Nemanja Nikolić (37) preživeo INFARKT: Imao je simptome koje svi IGNORIŠEMO, a KARDIOLOG objašnjava zašto mladi sve više UMIRU od srca

Printscreen/Youtube

 

Nemanja Nikolić je gostovao u RTS Ordinaciji, gde je rekao da se sada dobro oseća, a zatim ispričao šta je prethodilo ovom opasnom zdravstvenom stanju.

- Ja sam kao mlad počeo da se bavim muzikom i da živim tim nekim, da to sad ne nazovemo boemskim životom. Znači, ne spavaš na vreme, jedeš šta stigneš, u neko vreme kad se spava ti tad, ne znam, sve se promenilo u odnosu na normalnog čoveka. Bilo je tu alkohola, cigareta i svega i verovatno je došlo do prezasićenja organizma, pa se desilo tako.

Nemanja je rekao da je moguće da je imao nekih zdrastvenih problema pre toga, poput povišenog krvnog pritiska, ali da nije obraćao pažnju na to.

- Znate šta, kad vozite automobil, ako ne menjate ulje upali se lampica i onda kako kažu, zakucao je, onda ide generalna. Verovatno je bilo tih nekih upozorenja, ali kad ste mladi, mislite da to nije ništa. Ako te nešto žigne u grudima, ma nije to ništa, sve se može. Današnjica je da nema mladih i starih, bolest ne bira i može da se desi svakom, ali ja sam dobro prošao - rekao je Nemanja.

Ispričao je detalje te nesreće:

- Bio je januar, bilo je jako hladno, i od stana do igraonice gde je trebalo da idemo na rođendan ima možda nekih kilometar i bukvalno na nekih 200-300 metara od igraonice mi se to desilo. To je jedan neopisiv bol u predelu leđa, jednostavno neopisivo.

Nemanja je taj bol predstavio kao miks različitih senzacija – „peče, steže, štipa“ – sve u jednom. Bol je osećao u predelu leđa, kao da mu je neko, kako kaže, „zario nešto u leđa“:

- To je bol koja traje možda nekih 10-15 sekundi. Ja sam ženu i decu dovezao tako i samo sam rekao da izađu iz automobila, oni su brzo izašli. Kad sam otvorio vrata, ispao sam iz auta. Bio sam mokar, kao da je neko kofu vode polio po meni. To se sve dešava vrlo brzo. Tada sam imao pritisak 230 sa 168. U tom trenutku mislio da se nešto ‘prespojilo’.

Dodaje da nije bio svestan šta se zapravo dešava: 

- Moja braća su odmah izašla iz igraonice i bili smo u bolnici za nekih 5-10 minuta. U bolnici su mi izmerili taj pritisak 230 sa 168, dali mi neke lekove ispod jezika. Na EKG-u se vidi da sam imao infarkt i to je to.

Tom prilikom nije bilo nikakvih intervencija u hirurškoj sali. Lekari su mu rekli da je imao sreće, da ima sportsko srce, da je ostao ožiljak „od par milimetara” na srcu i da će morati da uzima terapiju do kraja života.

- I ja sam krenuo da pijem te lekove i onda nisam mogao da funkcionišem od tih lekova - nastavlja Nemanja. Uspavljivali su me, usporavali su me, tako da je čak i moja supruga pisala dečja imena na lekovima da bih ja to pio, zbog njih itd. Ali znate šta, ja sam se od tada dosta i promenio. Ja ne izlazim nigde, dosta sam na vodi – priroda može mnogo da pomogne čoveku, i psihički i zdravstveno. Moja supruga kaže – koliko jedeš, trebalo bi da imaš 200 kilograma, a imam i dobar metabolizam. Ali naravno to ne moraju lekari da ti kažu: ishrana, izbaciš cigarete, alkohol, sve to u kombinaciji može da eksalira i da dođe do problema, ili srčanog ili moždanog (udara), ni jedan ni drugi ne valjaju.

Doktor objašnjava zašto mlade ljude pogađa infarkt

Kako je moguće da tako mlad čovek kao što je pevač Nemanja Nikolić, dobije srčani udar i koji su to ključni razlozi zbog kojih mladi dobijaju infarkt? Na to pitanje je dao odgovor prof. dr Višeslava Hadžitanovića, naš poznati kardiolog za Žena.rs.

- Infarkt, bolest koja je karakteristična za stariju životnu dob, pogađa, nažalost, i mlade, one koji još nisu napunili ni 40 godina. Prvi razlog za tako nešto je svakako genetika. U najvećem riziku od infarkta su oni mladi ljudi. kod koji je neko u porodici imao srčani udar u mlađim godinama. Tu se prevashodno misli na roditelje - objašnjava doktor Hadžitanović.

Često su problem i urođene srčane mane koje se ne vide na rutinskom pregledu.

- Redovnim kontrolama u pojedinim slučajevima moguće je sprečiti fatalni ishod, ali nažalost postoje i poremećaji koji se uobičajenom dijagnostikom ne mogu otkriti – upozorava Hadžitanović i dodaje da jedan od razloga iznenadnog srčanog udara može da bude i virusno oboljenje srca, miokarditis, koji nije primećen na vreme i srce jednostavno otkaže.

- I na četvrtom mestu, razlog može da bude veliki stres i psihičko i fizičko opterećenje. Problem je i što mnogi sportisti, da bi izdržali velike napore, uzimaju stimulativna sredstva (doping) i steroide koji mogu da izazovu iznenadnu smrt na terenu. Primećeno je da je to sve češći uzrok smrti kod sportista jer je korišćenje ovih sredstava postalo masovna pojava – navodi doktor.

On ističe da ukoliko bilo ko, a posebno sportisti, osete da se zamaraju više nego ranije, treba odmah da prestanu sa treninzima i da odu na kompletan specijalistički pregled.

- To znači da njima treba da se uradi ultrazvuk srca, stres EHO i koronarografija. U poslednje vreme i magnetna rezonanca može da pokaže neke promene, ali ovo što sam prethodno nabrojao je ipak zlatni standard za otkrivanje poremećaja u srčanom radu - rekao je doktor za portal Žena.rs

Komentari (0)
Loading