Poznati pisac i mislilac UPOZORAVA: Ovo vam donosi samo NESREĆU u život! Svakog dana uradite jednu stvar i život će da vam krene na bolje

Vesti 12.10.2022 08:00 1

Ovu stvar nemojte da preskočite u toku dana

Poznati pisac i mislilac UPOZORAVA: Ovo vam donosi samo NESREĆU u život! Svakog dana uradite jednu stvar i život će da vam krene na bolje

Printscreen/Instagram

Robin Šarma, mislilac i autor knjiga samopomoći, od kojih je najpoznatija "Kaluđer koji je prodao svoj ferari", sa pravom se smatra jednim od vodećih svetskih mislilaca koji se bavi pitanjima sreće, liderstva i napredovanja u poslu i životu. Prvu stvar koju treba da naučimo od Šarme jeste da je razlog za mnoge patnje u svetu taj što je naš mozak programiran za negativnost.

Kako objašanjava, naši preci koji su živeli u pklemenima i u divljini, morali su stalno da se fokusiraju na moguće pretnje i rizike kako bi sačuvali goli život. Danas, u savremenom svetu, naš mozak se i dalje fokusira na pretnje i ono što nije u redu u našem životu, iako to više nije potrebno. Stalan osećaj straha da će se nešto negativno dogoditi i išćekivanje nepovoljnog razvoja situacija dovodi samo do nesreće. Jedan od predloga ovog mislioca jeste da vodite dnevnik zahvalnosti kako biste se oslobodili ovog stanja.

Većina onoga što nas Robin Šarba uči naučno je potkrepljeno raznim studijama. Osnivač pozitivne psihologije, MartinSeligman, zahvalnost naziva lekom protiv prosečnosti. Tokom istraživanja koje je trajalo 30 dana otkrio je da su se promenili životi ljudi koji su vežbali zahvalnost tokom eksperimenta. Nivo produktivnosti učesnika studije se povećao, njihov nivo sreće porastao je za 25%, nivo energije se takođe povećao, a njihovo blagostanje se poboljšalo.

Koliko često morate biti zahvalni na nečemu? Zahvalnost jednom godišnje neće vas dovesti do ničega, kažu istraživači. Morate svakodnevno izvoditi ritual zahvalnosti za dobro koje imate. Ako ne znate na čemu da budete zahvalni, Robin Šarma predlaže da se setite persijske poslovice: "Proklinjala sam što nemam cipele dok nisam srela čoveka koji nema noge."

Svakog dana sigurno postoji minimum 10 stvari na kojima možete biti zahvalni. Zahvalite se na zdravlju, hrani koju jedete, na novom danu, na osmehu voljene osobe, na rascvetalom cvetu... Posmatrajte sve ono što je dobro u vašem životu i na tome postanite zaista zahvalni.

Robin Šarma smatra da svakodnevno pisanje dnevnika zahvalnosti može čoveku promeniti i spasiti život, pomoći mu da posmatra sebe i svet na pozitivan način. Vođenjem ovog dnevnika reprogramiraćete svoj um tako da počnete da uviđate mogućnosti, a ne negativnost.

BONUS VIDEO

 
Komentari (1)
Loading
Fahri
07.09.2021 00:57

Tachno.