Holesterol ne raste od slanine i jaja: Skače i od ove 2 stvari koje su smrt za jetru i gomilaju masnoću

Slobodanka Ćorić Vesti 11.11.2025 10:45 0

Holesterol nije „neprijatelj“, već gradivni element hormona i ćelijskih membrana. Problem nastaje kada se poveća LDL („loš“) holesterol, naročito uz visoke trigliceride

jaje

Shutterstock

Holesterol ne raste zbog slanine i jaja, već zbog šećera i industrijskih proizvoda koji opterećuju jetru i podižu trigliceride.

Nutricionista Predrag Nenadić objašnjava da je jedna od najvećih zabluda u ishrani to da masna hrana automatski podiže holesterol. Naprotiv, prema njegovim rečima, problem masne jetre i povišenih masnoća u krvi mnogo češće nastaje zbog prekomernog unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Zašto?

Kada u organizam unesemo više šećera nego što je telo u stanju da potroši, jetra taj višak pretvara u masti. Tako nastaje nealkoholna masna jetra, stanje koje ozbiljno narušava metabolizam i rad organa.

Istovremeno, namirnice poput jaja, slanine ili masnijeg mesa sadrže holin (vitamin B4), ključni nutrijent koji pomaže da se masti pravilno transportuju i da se ne gomilaju u jetri. Kada se iz ishrane potpuno izbace zdrave masti, a uvede više hleba, testa, peciva, voćnih sokova i slatkiša – jetra ostaje bez holina i počinje da skladišti mast u svom tkivu.

Znakovi masne jetre mogu biti:

  • bubuljice i pojačane akne,
  • perutanje kože i ljuštenje noktiju,
  • svrab kože,
  • usporen metabolizam i umor.

Nenadić naglašava da holesterol nije „neprijatelj“, već gradivni element hormona i ćelijskih membrana. Problem nastaje kada se poveća LDL („loš“) holesterol, naročito uz visoke trigliceride.

Kako nastaju povišeni trigliceridi?

Ne od svinjetine ili jaja, već od:

belog hleba i peciva,

rafinisanog brašna,

industrijskih slatkiša,

voćnih jogurta i sokova,

proizvoda sa glukozno-fruktoznim sirupom.

Fruktoza koja se dodaje u industrijsku hranu (posebno u sokove i „dijetalne“ proizvode) pravi se iz kukuruza i brzo dovodi do naglog povećanja masti u jetri i krvi. To nije isto što i fruktoza iz celog voća.

Kako podržati rad jetre i smanjiti masnoće

piti dovoljno vode,

unositi vlakna (povrće, integralne namirnice),

jesti hranu bogatu zdravim mastima:

domaća mast (u malim količinama),

maslinovo i hladno ceđeno ulje,

riba poput lososa i skuše,

jaja, slanina u umerenim količinama,

koristiti bilje koje pomaže detoksikaciji jetre:

maslačak,

čičak,

lincura.

Napomena: Sokovi „za detoks“ uglavnom ne pomažu, jer većina sadrži dodatnu fruktozu.

Komentari (0)
Loading