Filmska priča fudbalerke iz Avganistana: Nadja je kao dete pobegla od Talibana, preko IZBEGLIČNOG kampa stigla je do TRONA u PSG-u

Vesti 17.01.2022 15:43 0

Danska fudbalska reprezentativka Nadja Nadim je definitivno jedna od najfascinantnijih žena u sportu

Filmska priča fudbalerke iz Avganistana: Nadja je kao dete pobegla od Talibana, preko IZBEGLIČNOG kampa stigla je do TRONA u PSG-u

Profimedia

 

Nadja Nadim je 34 - godišnja fudbalska reprezentativka Danske rođena u Avganistanu. Ovog se leta vratila da  igra u Sjedinjene države, u "Racing Louisville", nakon što je prošle godine s PSG-om za kog je u 27 utakmica zabila 18 golova osvojila titulu prvaka kojom je prekinuta 14-godišnja dominacija Liona. Za Dansku je upisala 99 nastupa i 38 golova.

Kad je imala 11 godina s majkom i četiri sestre pobegla je od talibanske vlasti. Majka je prodala sve što su imali, platila krijumčara ljudi da ih odvede na sigurno. Dobile su lažne pasoše, i krenule. Prvo u Pakistan, zatim su preko Italije želele da dođu do Engleske, međutim kamion u koji su se ukrcale ih je doslovno izbacio u Danskoj. Tamo su se odmah našle u izbegličkom kampu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadia Nadim (@nadi9nadim)

 

- Nije nam bilo važno što nismo u Engleskoj. Bile smo sigurne, to je ono što smo htele - kaže Nadja Nadim koja se priseća strašnih stvari koje je njena porodica prošla.

- Otac je bio general u avganistanskoj vojsci i kad su došli Talibani odmah su ga ubili odsecanjem glave. Bilo je strašno. Pre dolaska Talibana imali smo dobar život, mama i tata su činili sve da budemo sretni. Kad su došli Talibani, ženama pa i nama devojčicama je sve zabranjeno. Nismo smeli na ulicu bez pratnje muškaraca, televizija je ukinuta i zabranjena, radio takođe - rekla je Nadja za CNN.

 

 

Dolazak u kamp u Dansku za Nadim je bio spas.

- Koliko god to čudno zvučalo, bila sam sretna u kampu. Konačno smo smeli što želimo, pa i baviti se sportom. Slučajnost je htela da kamp bude smešten pored fudbalskog igrališta.

- Čini mi se da je to bio dodir sudbine - rekla je Nadja.

Nadim je napravila sjajnu karijeru, ali ne samo u fudbalu. Igrala je još, između ostalog, i za Mančester Sitiju, te za Nju Džersi i Portland Torns u Sjedinjenim državama, a s Danskom je 2017. bila druga na Europskom prvenstvu, u finalu je u porazu 4-2 od Holandije dala jedan gol.

Izvan terena, Nadim je poznata kao ambasadorka Ujedinjenih naroda, dobrotvorna radnica, a njen zadnji projekt je pod okriljem organizacije KLABU (reč koja u prevodu sa svahilija znači „klub“) u sklopu kojega se deci u izbegličkim kampovima omogućava bavljenje sportom. Magazin Forbes je Nadiju Nadim 2018. godine smestio na 20. mesto najuticajnijih žena u svetu sporta.

 

 

- Kad sam vidjela povratak Talibana u Avganistan, nisam mogla da verujem, to je bio dežavu. Ljuta sam, teroristička skupina nikako ne bi smela da ima takvu moć, doći do toga da vodi jednu državu.

Nadim je skupa s Khalidom Popal, bivšom kapetankom avganistanske fudbalske reprezentacije i Halij Karter, bivšom članicom američkih marinaca i ujedno bivšom fudbalerkom, organizirala let iz Kabula kojim je 86 avganistanskih sportista pobeglo pred Talibanima.

- Moja poruka svima je, nemojte zaboraviti žene u Avganistanu, one nisu učinile ništa loše. One trebaju zaštitu i podršku. Zašto bi ženama u Avganistanu trebao biti zabranjen sport ili edukacija ili slušanje muzike? To nema veze s verom - poručuje Nadim, uz dodatak: Ja sam slika svega što Talibani ne žele da vide kod žena.

 

Komentari (0)
Loading