Srpkinja Ivana Vasić ušla na Forbsovu listu pre 30. godine: Mlada naučnica napravila revoluciju u medicini i dobila milione evra

Slobodanka Ćorić Vesti 09.10.2024 13:17 0

Na Forbesovim listama 30 ispod 30 za Evropu i Severnu Ameriku za 2023. našli su se i Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, Milica Krstić, koja je razvila platformu "Siguran prostor" za besplatnu terapeutski pomoć, kao i Dina Radenković, suosnivačica firme Gameto

ivana vasić

Printscreen

Srpska naučnica Ivana Mansi-Vasić razvija novu generaciju vantelesne oplodnje koja će omogućiti pristup terapiji većem broju pacijentkinja, a svoje znanje je sticala pod nadzorom Nobelovca. Forbes je objavio novu listu "30 ispod 30" za 2024. godinu za Severnu Ameriku, a jedina osoba poreklom iz naših krajeva na tom spisku je Ivana Mansi-Vasić (Ivana Muncie-Vasić).

Ivana, koja ima 29 godina i živi u San Francisku, osnivačica je i direktorka kompanije Vitra Labs. Prema Forbesovoj biografiji, ona radi na razvoju vantelesne oplodnje nove generacije, koristeći tehnologiju zasnovanu na istraživanjima matičnih ćelija koja je sprovela tokom doktorskih studija na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku. Njena kompanija, u kojoj osim nje rade još troje naučnika, dobila je 4,2 miliona dolara od investitora kako bi razvila platformu za inženjering ćelija sa širokim spektrom terapeutske primene.

Na Forbesovim listama 30 ispod 30 za Evropu i Severnu Ameriku za 2023. našli su se i Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, Milica Krstić, koja je razvila platformu "Siguran prostor" za besplatnu terapeutski pomoć, kao i Dina Radenković, suosnivačica firme Gameto, koja se takođe bavi problemom neplodnosti.

Ivana je doktorsku titul stekla na Univerzitetu Kalifornija, a osnovne studije završila na Univerzitetu Arizona, dok je deo svog obrazovanja stekla i na pariskom Međunarodnom liceju Onore de Balzak. Kako piše na sajtu Vitra Labs, oni teže razvoju novih terapija zasnovanih na matičnim ćelijama koje bi učinile vantelesnu oplodnju sigurnijom i pristupačnijom za pacijentkinje koje se bore sa neplodnošću.

Kompaniju je osnovala u decembru 2021. godine, a pre toga je gotovo šest godina radila na Gledstoun institutu. Zanimljivo je da je poslednje dve godine radila na postdoktorskim istraživanjima pod vođstvom doktora Šinje Jamana, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2012. godine, koji je otkrio da "zrele ćelije mogu da budu programirane da postanu pluripotentne".

Ivana je takođe provela tri meseca kao istraživač u NASA-i i četiri meseca kao hemijski inženjer u korporaciji Intel. Na prošlogodišnjem Biotehnološkom forumu istakla je da je vantelesna oplodnja razvijena pre 40 godina, ali da je malo inovacija uvedeno otkako, što i dalje predstavlja izazov jer pacijentkinje često moraju više puta pokušavati da postignu uspeh.

"Otkrila sam da je jedan od razloga loše održivosti embriona to što su mnogi od njih ekstremno osetljivi na plastiku posuda za gajenje ćelija. To je problem koji je lako rešiti, a može dramatično povećati šanse za uspeh i smanjiti troškove vantelesne oplodnje", izjavila je Vasić.

Ivana je sredinom avgusta održala predavanje u Nišu o matičnim ćelijama, a organizovalo ga je Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti. Autorica je više naučnih radova i dobitnica je brojnih priznanja.

Pre mesec dana, Ivana se udala za Džonatana Mansija, biomedicinskog inženjera koji je takođe radio na Gledstoun institutu. Na društvenim mrežama potpisuje se kao Jon Muncie-Vasić.

Mladi na Forbesovoj listi 30 ispod 30 za Severnu Ameriku izabrani su u 20 kategorija, a lista se sastavlja na osnovu preporuka i nominacija koje proveravaju novinari Forbes i grupa nezavisnih stručnjaka, prema različitim kriterijumima, uključujući prihode, inovativnost i društveni uticaj.

 

Komentari (0)
Loading