Ne budite ovca kao što sam bila ja: Ranije sam trčala iste sekunde kada bi me dete pozvalo, a onda me je ovo promenilo

Vesti 05.10.2024 20:02 0

Nije svaki problem poziv za buđenje

dete

Shutterstock

„Poznajem dosta mama koje su se brinule kako će se nositi sa dvoje dece. I ja sam bio jedan od njih. Ali u ironiji svih ironija, postala sam mnogo bolja mama', piše mama dvojice dečaka i objašnjava zašto je novorođenče najbolja promena koja se dogodila njihovoj porodici.

,,Kada sam zatrudnela sa svojim drugim detetom, naš sin je imao četiri godine. Bila sam toliko uzbuđena što će dobiti malog brata, ali sam se u isto vreme plašila kako ću se snaći u svemu. Plašila sam se da će se on osećati izostavljeno ili da novoj bebi neću posvetiti dovoljno pažnje“, piše Amanda Hjuz, mama dva dečaka, u svojoj kolumni za Scary Mommy

trudnoća

Shutterstock

 

Tokom druge trudnoće brinula je da li će imati dovoljno vremena, energije i jednake pažnje za starije dete i brigu o novopečenoj bebi. Ipak, pokazalo se da je nova beba najbolja promena koja se dogodila njenoj porodici, ali i životu starijeg sina.

Evo zašto: 

1. Morala sam da odstupim 

Moj stariji sin je postao mnogo bliži svom tati. Tata je uvek bio tu, ali sa novom bebom sam shvatio koliko sam više brinuo o našem detetu. Kada ste glavni roditelj, ponekad iz navike preuzmete apsolutno sve, od odlaska na spavanje do umetničkog projekta u vrtiću. 

Međutim, kada sam dobila drugo dete i odjednom bila zauzeta dojenjem i brigom o novorođenčetu, moj muž je dobio priliku da zablista. Postali su toliko povezani i bliski da sam shvatila da sam ranije bila toliko uključena u svaki aspekt njegovog vaspitanja da čak ni tati nisam davala mnogo prostora u svakodnevnoj vezi.

2. Podsticala sam veću nezavisnost 

Nekada sam bila mama koja se igrala sa svojim detetom na igralištu. Sada obično imamo mlađe dete sa sobom u kolicima, pa uglavnom sedim sa strane i nadgledam. Volim da se igram sa svojim sinom, ali ga sada ohrabrujem da igra sam i u poslednje vreme sam primetio da se mnogo manje ustručava da pokušava nove stvari ili spontano uskače u igru sa decom koju ne poznaje. Njegovo samopouzdanje je upravo procvetalo!

3. Ne trčim iste sekunde kada me pozove 
Neposlušno dete

Shutterstock

 

Priznajem. Trčala sam čim bih čula da me sin zove, iako je to vrlo retko bilo nešto hitno. Obično bi me zvao da rastavim neke kockice ili mu pomognem da nađe još jedan par čarapa. Sada sam naučila da ga pitam šta mu treba pre nego što počnem da trčim prema njemu. Jer mnogo češće se radi o nečemu što je sposoban da sam reši, a što mu manje pomažem - to su njegove veštine rešavanja problema sve bolje.

4. Moje potrebe su konačno moj prioritet 

Ubrzo sam otkrila da sam istrošena žongliranjem svakodnevice sa dvoje dece bez trenutaka posvećenih samo meni. Tako sam naučila da insistiram na nekoliko trenutaka samo za sebe, svaki dan. Kao i mnoge druge mame, imam tu naviku da svoje potrebe stavljam na dno liste. Ali sada kada je prisutna još jedna osoba i mnogo duža lista, počela sam više da se prepuštam sebi. Čak i ako se radi o 10-minutnom neprekidnom tuširanju ili 15 minuta joge pre nego što izađemo iz kuće - ovi mali delovi mentalnog zdravlja tokom dana osposobili su me da se mnogo bolje nosim sa problemima kada se pojave, ali i da naučim svoju decu važnim lekcija. Svi smo mi važni članovi porodice i potrebe svih nas su podjednako važne.  

5. Imam bolju perspektivu 

Nije svaki problem poziv za buđenje. Sada sam tek shvatila koliko sam ozbiljno shvatao svaku sitnicu. Naravno, važne probleme treba tretirati sa jednakom važnosti. Ali sada kada nas je više, na svoju porodicu gledam kao na trijažu: prvo se rešavaju najozbiljniji problemi. Ako moj petogodišnjak dobije upozorenje u obdaništu, a moja beba ima upalu uha, odjednom upozorenje više nije toliko važno. Činjenica da se ne uzbuđujem tako često kao ranije mi je mnogo olakšala život, ali i smanjila pritisak na mog sina. 

dete

Shutterstock

 

Znam dosta mama koje su se brinule kako će se nositi sa dvoje dece. I ja sam bila jedna od njih. Ali u ironiji svih ironija, postala sam mnogo bolja mama. I dalje posvećujem dovoljno pažnje starijem detetu, a novopečena beba me je naterala da mu dam više prostora i da prestanem da budem tako neurotično pažljiva i uslužna. 

Stoga, ako čekate drugo dete i brinete kako će se dolazak novog člana odraziti na vas i vašu porodicu – kažem vam, biće sjajno. Možda nemate iste brige kao ja, ali garantujem vam da ćete biti oduševljeni što će sve novo postati novo normalno. I bolje nego ikada ranije. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading