Želi da sakrije prave namere: Ovakvo ponašanje otkriva da partner manipuliše vama, upozorava stručnjak za veze

Vesti 14.07.2024 13:44 0

Nije lako prepoznati manipulaciju, posebno ako ste zaljubljeni. Pomoći će vam savet stručnjaka.

žena

Shutterstock

Manipulacija je način ponašanja na koji se utiče na ljude prikriveno kako bi se postigao željeni cilj. Može da se desi na poslu, kao i u ljubavnom životu. Tada partner pokušava da manipuliše drugom osobom, skrivajući svoje prave namere i da navede tu osobu da učini ono što želi. To nije lako prepoznati. Stručnjak za veze i bračni savetnik Tina Fej, izdvojila je oblike ponašanja koji ukazuju na to da partner ili partnerkaa pokušavaju da manipulišu vama.

Uvek su u pravu

"Takvo ponašanje ukazuje na manipulaciju. Manipulatori se često predstavljaju kao sveznalice. To je njihov način da se osećate manje sposobnim, s manje znanja i da se više oslanjate na njih. Terajući vas da sumnjate u sebe, oni stiču kontrolu", objasnila je Fej za „Hack Spirit“.

Izigravaju žrtvu

Manipulatori često izigravaju žrtvu kada stvari ne idu po njihovom planu. "To je uobičajena taktika za pridobijanje empatije, zbog čega se osećate dužnim da im pomognete ili ih podržite. To je suptilno, ali upozoravajuće ponašanje koje vas može držati upletenim u njihovu manipulativnu mrežu", napominje bračna savetnica.

žena

Shutterstock

 

Koriste krivicu kao oružje

"Jeste li se ikad osećali kao da stalno izazivate osećaj krivice? To je još jedan znak da možda imate posla s manipulatorom. Oni su profesionalci u tome da vas nateraju da se osećate krivim za stvari koje nisu vaša krivica. Izokreću situacije i osiguravaju da se na kraju osećate odgovornima za njihove probleme. To je suptilan, ali moćan način za kontrolu vaših postupaka i odluka", kaže Fej.

Nikada ne preuzimaju odgovornost

Manipulatori često izbegavaju odgovornost, vešto prebacujući krivicu na druge. "Nikada ništa nije njihova krivica i pobrinuće se da to znate. Ako primetite ovaj obrazac u nečijem ponašanju, shvatite to kao znak manipulacije. I zapamtite, u redu je držati ljude odgovornim za svoje postupke. U redu je tražiti sreću, ali ne po cenu svog duševnog mira ili vrednosti. Ostanite na oprezu, verujte svojim instinktima i nikada ne zaboravite da ste vredni poštovanja i iskrene ljubavi", zaključila je.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading