Sa decom kao sa odraslima: Eksperti savetuju da ih ne treba previše maziti, otkrijte i zašto

Vesti 06.02.2024 16:20 0

Zamislite svoju decu kao ogledala – ona će odražavati vrednosti i stavove koje imate prema njima...

dečak

Shutterstock

Ako išta zna novinarka i profesorka Ester Vojcicki, to je kako odgajati jaku i uspešnu decu. I sama može da se pohvali sa tri prilično uspešne ćerke koje su postale izvršni direktori i docenti, a za koje kaže da je značaj osnaživanja bio jedna od osnovnih karakteristika njihovog vaspitanja.

Pored toga, ona čvrsto veruje u pokušaje i greške i stvara uzbudljivo okruženje u kojem deca mogu da napreduju i rizikuju. Njen savet je jednostavan – ponašajte se prema deci kao prema odraslima, a evo i zašto.

dete

Shutterstock

 
Deca neće sumnjati u svoje sposobnosti

Zamislite svoju decu kao ogledala – ona će odražavati vrednosti i stavove koje imate prema njima. Zato je važno da nikada ne dozvolite svojoj deci da se osećaju nesposobnim da završe zadatak. Kada se deca osećaju nesposobnom, rešavaju zadatke i probleme na isti način. Kada mislite da oni nešto ne mogu da urade, oni će isto misliti. Umesto toga, trebalo bi da ih podržite i osnažite, čak i ako ne uspeju. Tako će u ranom uzrastu raditi na svom samopouzdanju i istrajnosti. 

Oni će verovati da su sposobni – što jesu

U suštini, Vojcicki se ne sviđa način na koji se razgovara sa malom decom, a svoju tvrdnju potkrepljuje istraživanjem koje pokazuje da je infantilni razgovor loša ideja. Umesto toga, dajte im priliku da se pozabave određenim zadacima, u skladu sa njihovim godinama. Vojcicki želi da im date moć da donose odluke jer je, kaže, većina petogodišnjaka zaista sposobna da uradi mnogo stvari. Iako je razumljivo primamljivo za roditelje da zagrle svoju decu i zaštite ih od neuspeha ili sramote, verujte da su vaša deca sposobna, pametna i odlučna.

dete

Shutterstock

 
Kada im date priliku da sarađuju, oni će vam uzvratiti poštovanjem

Prema rečima Vojcicki, saradnja je jedan od najboljih načina za uspeh i jedna od najvažnijih stvari u roditeljstvu. Na taj način im pokazujete poštovanje, a oni vam vraćaju isto. Umesto da svojoj deci date plan za sledeću nedelju, pustite ih da sami doprinesu razgovoru. Na primer, pitajte ih koje voće bi mogli da jedu ove nedelje ili kada bi trebalo da idu u krevet. Takve male stvari će im dati osećaj važnosti u procesu donošenja odluka, što će im kasnije omogućiti da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom i da ne budu toliko zavisni od roditelja, piše Naturala.hr.

Međutim, nemojte slepo slediti pravila

Iako može biti kontraintuitivno da se prema svojoj deci ponašate kao prema odraslima, to im može pomoći da ih kasnije postave za uspeh. Ipak, ne pridržavajte se svakog pravila „previše rigidno“, već ga uklopite u svoje roditeljstvo kako mislite da je najpametnije. Cilj roditeljstva nije da vaspitavate buduće direktore i hirurge, već da svojoj deci obezbedite srećno i bezbrižno detinjstvo sa nekom odgovornošću koja će im pokazati kako i sami mogu mnogo. I ne zaboravite da se opustite - vaša deca će biti sasvim dobro.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading