Kako se usuđuješ? Ni ne pomišljajte da izgovorite ove fraze tokom raskida, od nih nema sreće

Vesti 07.07.2024 09:37 0

Izraz prave ljubavi i brige je da imate autentičan razgovor o tome šta se dešava u vama što vas je dovelo do ovog zaključka

Raskid

Shutterstock

Prekid veze nikad nije lak, a znati šta ne treba reći tokom raskida je ključno. Bez obzira na razloge ili vaša osećanja u vezi s tim, raskid veze može potpuno poremetiti vaš život i izazvati dubok emocionalni bol. Kada završavate romantičnu vezu, važno je da budete jasni i saosećajni, direktni, ali nežni.

Liza Mari Bobi, psihološkinja i osnivačica agencije "Growing Self Counseling & Coaching", napominje da ljudima koji izbegavaju konflikt ovo može biti izazov. Ponekad se odlučuju za razloge za koje veruju da će ih najmanje uznemiriti umesto da iskreno objasne svoja osećanja zbog raskida veze. Iako je zamišljen da bude brižan, ovaj pristup može frustrirati i povrediti vašeg uskoro bivšeg partnera.

Par

Shutterstock

 

„Izraz prave ljubavi i brige je da imate autentičan razgovor o tome šta se dešava u vama što vas je dovelo do ovog zaključka“, kaže Bobi.

Imajući ovo na umu, evo fraza koje ne bi trebalo da izgovorite tokom raskida:

1. "Nije do tebe, problem je u meni."

Stručnjaci za jezike iz američke aplikacije za učenje jezika Preply primećuju da je ova fraza uobičajena linija raskida koja se doživljava kao neiskrena. Važno je preuzeti odgovornost i istovremeno biti pažljiv, ali je od vitalnog značaja da objasnite svoja osećanja i pružite kontekst kojim pokazujete iskrenost i izbegavate da zvučite kao da pružate izgovore.

2. „Moja karijera mi je trenutno važnija od tebe.“

Mnogi smatraju da je razumljivo prekinuti vezu kako bi se fokusirali na druge životne prioritete. Međutim, stručnjaci naglašavaju važnost toga da se osoba sa kojom ste raskinuli ne oseća manje značajnom od vaših drugih obaveza, poput posla.

3. „Učinićeš nekoga zaista srećnim jednog dana.“

Stručnjaci za jezik savetuju da u razgovorima o raskidu ljubaznost ne grešite za snishodljivost. Kliše rečenica o raskidu „Učinićeš nekog drugog jednog dana, samo ne mene“ često nosi osnovnu poruku. Iako raskinuta osoba može na kraju pronaći sreću, korišćenje klišea za komunikaciju to uglavnom nije dobro prihvaćeno.

4. „Nadam se da možemo da ostanemo prijatelji.“

Rejčel DeAlto, stručnjak za odnose u Match grupi (koja nadgleda Tinder i Ligu), naglašava da raskid zahteva uspostavljanje novih granica. Pokušaj neposrednog prijateljstva može zakomplikovati ovaj proces. DeAlto upozorava da prelazak u prijateljstvo odmah može biti nerealan i štetan, posebno za one koji žele da se pomire.

5. „Trenutno nisam u stanju da budem u vezi.“

Bobi savetuje da se ne koriste izgovori koji prikrivaju istinu, na primer, „Nisam spreman za vezu“ ili „Ne mogu da se nosim sa vezom trenutno“. Prema Bobiju, ovi izgovori su prazni, stvarajući konfuziju i neodgovorena pitanja za drugu osobu. Takvi izgovori takođe mogu lažno pobuditi nadu u moguće pomirenje u budućnosti.

6. „Zaslužuješ bolje.“

Tokom raskida, jasnoća u objašnjavanju vaših razloga je ključna za međusobno razumevanje. DeAlto upozorava da reći nekome da zaslužuje bolje može izgledati neiskreno i odbiti odgovornost, bez pravog objašnjenja za prekid veze. Bobi naglašava da korišćenje nejasnih izgovora lišava drugu osobu vrednih mogućnosti za lični rast i uvid.

7. "Volim te, ali nisam zaljubljen/a u tebe."

Stručnjaci za jezike upozoravaju da fraze poput „Volim te, ali nisam zaljubljen u tebe“ mogu imati dugotrajan uticaj na nečija osećanja. Ove izjave mogu uzrokovati da se osoba oseća neadekvatno. Umesto da koristite ovu frazu, bolje je naglasiti da obe osobe mogu pronaći veću sreću u budućnosti sa kompatibilnijim partnerima.

8. „Želim da budem s drugim ljudima.“

Stručnjaci za jezike naglašavaju potrebu da se jasno kaže da se veza trajno, a ne privremeno prekida. Važno je da objasnite svoje razloge za prekid veze bez okrivljavanja druge osobe. Umesto da otvoreno kažete: „Želim da budem sa drugim ljudima“, bolje je izraziti želju za ličnim prostorom ili rastom.

9. „Mislim da ovo neće uspeti.“

Prihvatljivo je ne osećati jaku vezu sa nekim. Ipak, važno je da se sa raskidom nosite sa osetljivošću kako biste izbegli nepotreban bol. Ako je primenljivo, priznajte prijatno vreme i upoznavanje. Međutim, ključno je jasno reći da niste zainteresovani za ljubavnu vezu. Ova jasnoća im daje zatvorenost koja im je potrebna da napreduju, prenosi CNBC

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading