Rešena nedoumica: Evo kada bebe mogu da spavaju na stomaku, stručnjaci uputili važno upozorenje

Vesti 23.06.2024 09:08 0

Istraživanja sugerišu da spavanje na stomaku može inhibirati sposobnost oslobađanja toplote i regulacije telesne temperature

beba

Shutterstock

Bebe koje spavaju na leđima smanjuju rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP). Međutim, stručnjaci kažu da nakon 12 meseci života većina beba može da spava na stomaku.

AAP preporučuje da bebe spavaju na leđima do najmanje 12 meseci starosti (ili starije ako su rođene prerano). Međutim, ako se prevrnu na stomak nakon što ih spustite – a sigurni ste da se lako mogu prevrnuti sa stomaka na leđa – u redu je pustiti ih da spavaju u tom položaju.

U prvoj godini života, pre nego što mogu lako da se otkotrljaju sa stomaka, nije bezbedno da bebe spavaju licem nadole. Istraživanja pokazuju da bebe koje spavaju na stomaku imaju više nego dvostruko veće šanse da umru od SIDS-a nego bebe koje spavaju u drugim položajima.

beba

Shutterstock

 

Kada mala beba spava na stomaku, veća je verovatnoća da će se pregrejati, udahnuti previše ugljen-dioksida i ugušiti se

Istraživanja sugerišu da spavanje na stomaku može inhibirati sposobnost oslobađanja toplote i regulacije telesne temperature kod beba sa malom porođajnom težinom. Da biste smanjili rizik od pregrevanja, umotajte bebu u lagani povoj koji se može nositi, držite im glavu i lice nepokrivene i pazite na znakove da je beba previše topla. Ako se znoje ili im je vruće kada im dodirnete grudi, skinite sloj odeće ili smanjite temperaturu.

Stručnjaci kažu da većina beba može zaspati na stomaku do prve godine. Pre 12 meseci, uvek stavite bebu na leđa za svako spavanje, bilo da je spavanje ili noć. Ako se vaša beba sama okrene na stomak, u redu je da je ostavite na miru.

„Kada budu dovoljno stari da se slobodno kotrljaju napred-nazad, možda će izabrati da spavaju na stomaku i to je u redu“, kaže za Parents.com Elizabet Marej, pedijatar u dečjoj bolnici Golisano u Ročesteru u Njujorku, napominjući: „ Ključno je da beba mora biti u stanju da se lako kreće i izlazi iz tog položaja." 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading