Moja ćerka (8) je opsednuta zdravim navikama: Majka u očaju zbog njenog ponašanja, misli da je previše mala, a evo šta kaže ekspert

Vesti 29.05.2024 08:33 0

Naša prva misao je - vau, kad bismo samo mi to mogli!

dete

Shutterstock

Svi povremeno posežemo za nekim modernim načinom rešavanja životnih problema – onima na internetu, često u vidu video zapisa koje dele razni savetnici koji kažu da nam mogu pomoći da sredimo živote...

Niko od nas više ne zna tačno šta je ispravno, a šta pogrešno. Često imamo taj osećaj, čak i ako to nije istina. Dobijamo mnogo različitih informacija sa mnogo različitih strana i moramo da biramo šta smatramo korisnim, a šta dobro za nas. Međutim, nama danas, pa ni nama odraslima, sa dosta iskustva iza sebe, to zaista nije lako. A kako bi bilo deci na našem mestu...

dete

Shutterstock

 

Međutim, deca danas sazrevaju sve ranije i sve se nekako pomera, pa su deca često izložena sadržajima koje ne mogu da razumeju čak i ako nisu suštinski loši. Znate one video snimke sa savetima o kvalitetu života i kako da poboljšate kvalitet života? Ponekad nas izbace iz takta jer znamo da ne možemo da ih pratimo. A možete li zamisliti kako to izgleda očima 8-godišnjeg deteta?

Veliki teret za malo dete

Mama je pitala savetnika o neobičnoj temi na sajtu Slate.com. Njena 8-godišnja ćerka je opsednuta video snimcima sa savetima kako da poboljša svoj život i slepo ih prati. 

Naša prva misao je - vau, kad bismo samo mi to mogli! Ali druga pomisao je malo realnija... Kakav je to teret za devojčicu! 

„Ona provodi mnogo vremena gledajući ove video snimke i zapravo primenjuje savete u svom životu“, podelila je dotična mama. „Na primer, ona provodi samo jedan sat dnevno na telefonu, vežba sat vremena svaki dan, vodi dnevnik svaki dan, budi se u 5 ujutru, pazi da jede zdravo i veoma je nezavisna. 

tuga

Shutterstock

 

I opet – vau. I opet – ali... Baš kao što kaže ova mama, njena ćerka je dete kakvo bi mnogi roditelji želeli, ali ona kaže da je i dalje zabrinuta za nju. I mi to potpuno razumemo.

„Osećam da je 8 godina rano da bi brinula o zdravoj ishrani i dovoljnoj količini vežbanja“, rekla je mama. „Osećam da u ovom uzrastu mora da se fokusira na to da bude dete, a posao mene i njenog tate je da se pobrinemo da jede zdravo, da dovoljno vežba, itd.“

Ima li mesta za brigu?

Mama je pitala stručnjaka da li preteruje ili treba da se brine. A ona je prvobitno odgovorila da nije sve crno-belo i da odgovor na pitanje da li se preterano brine nije toliko isključiv. „Nešto od onoga što opisujete zvuči kao da bi moglo biti samo ponašanje deteta koje voli pravila, organizaciju i donošenje dobrih odluka, ali može biti i nešto ozbiljnije, u zavisnosti od razmišljanja iza toga“, bio je odgovor savetnika. 

Jedan od saveta koje je dala mami bio je da čita dnevnik. Ako devojčica ima dnevnik i dozvoli mami da ga čita, to bi joj moglo dati uvid u svoje razmišljanje, stanje uma i kako zapravo razmišlja o sebi i ovim aktivnostima. 

devojčica

Shutterstock

Osoba koja bi takođe mogla da da svoje mišljenje o ovom detetu je učiteljica, posebno ako primeti neko neobično ponašanje u poslednje vreme ili se možda vidi promena u njenom ponašanju sa vršnjacima. 

Nakon toga, kada mama prikupi informacije koje su joj potrebne da proceni da li je stanje zabrinjavajuće, onda bi mogla čak i da razgovara sa pedijatrom ili doktorom, i vidi šta dalje. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading