Lena (9) iz Obrenovca pravi najbolji burek u Srbiji: Kore razvlači kao najveštiji pekar, pitu smota za 15 minuta

Slobodanka Ćorić Vesti 01.05.2024 20:15 3

Veštim rukama Lena pravi pite od pete godine i dobro zna kako da joj kore budu tanke, jer bez toga nema dobre savijače

lena kljajić

Alo/Nikola Todorović

Lena Kljajić iz Obrenovca je dete za primer. Sa samo 9 godina, Lena ume da razvuče kore, zavrti ih iznad glave, nafiluje i poput naiskusnijih pekara napravi pravu, pravcatu savijaču u kojoj svi rado uživamo. Njene malene ruke su svakog dana do lakata u brašnu i masti. 

"Zanat" je ispekla u porodičnoj pekari, gledajući tatu kako radi.

"Stavimo mast, stavimo koru, raspljeskamo je i onda bacamo. Tako radimo sa četiri kore, a na četvrtu stavljamo sir", stručno objašnjava.

lena kljajić

Alo

 

Ova neobična devojčica kad dođe iz škole prvo odradi domaće zadatke, pa pravo u pekaru da se neko vreme bavi najukusnijim hobijem. Počela je u petoj godini, a već od šeste porodici je potpuno sama spremala pite.

"Prvo testo spljeskamo, pa je bacimo, savijamo... Filujemo na četvrtu koru", objašnjava Lena stručno vitlajući testo kroz vazduh. Sve je veštim ručicama spremno očas posla. Ponosno pokazuje tepsiju sa gotovom pitom koju je za nas spremila. Dok nosi u peć da je stavi na pečenje, Lena kaže da najviše voli da jede savijaču sa mesom. 

lena kljajić

Alo

 

"Sinoć sam pomislila kako mi se jede potkovica sa mesom i ako je bilo gotovih u pekari, sama sam je napravila. Nekako mi je tako najlepše", veselo čavrlja naša najmlađa pekara.

Lenina majka, Slađana Kljajić kaže da pekarstvo deo porodične tradicije.

lena kljajić

Alo

 

"I moja i porodica mog muža su generacijama u pekarstvu, pa se nekako zanat prenosio sa kolena na koleno. Ipak, iako smo svi u poslu, oduševljeni smo Leninom veštinom i posvećenošću. Prosto, testo je njena ljubav i ništa joj nije teško da nauči, da zamesi, ispeče...", kaže ponosna mama. 

 

 

 

 

 

"Uživam u tome kad pravim peciva“, ističe naša mala sagovornica.

Na prvom mestu joj je, kaže, škola. Učenica je trećeg razreda, a ranije je trenirala tekvando. Sad se sprema da upiše školu fudbala, koji je pored pekarstva njena najveća ljubav. Ali kao i svako dete njenog uzrasta druženjem sa vršnjacima ispunjava najveći deo slobodnog vremena. 

lena kljajić

Alo

 

"Volela bih kad porastem da nastavim porodičnu tradiciju, da se usavršim u pekarstvu i da napravim peciva u kojima će ljudi uživati", kaže Lena dok spretno stavlja na sto tek ispečenu pitu primamljivog mirisa i fenomenalnog ukusa. Koliko je Lenina sirnica dobra, govori i to da smo kupili i mrvice sa tacne.

lena kljajić

Alo

 

Mada, šta god ova vredna devojčica izabere da radi u životu, sigurno će daleko dogurati.

 

 

 

Komentari (3)
Loading
Aleks
01.05.2024 20:29

Nije blago ni srebro ni zlato ...

Uroš
02.05.2024 08:52

Bravo Lenice, blago tvojim roditeljima što te imaju.

Bravo
02.05.2024 14:49

Svaka čast Leno