Evo kako deca utiču na dugovečnost: Istraživanje otkrilo da li duže žive tate ćerki ili sinova, iznenadićete se kako deluju na majke

Vesti 24.04.2024 08:35 0

Ispostavilo se da na dužinu života utiče i to da li imate decu, a nije svejedno ni da li su muška ili ženska deca.

porodica

Shutterstock

Dolazak bebe na svet menja život roditelja. Istraživanja pokazuju da tate postanu nežniji kad im se rodi ćerka i da imaju posebnu vezu s njom celog života, a isti je slučak sa mamama koje imaju sinove.

Prema najnovijoj studiji, tate ćerki imaju još jednu dobrobit - žive duže nego tate sinova. Istraživanje poljskog Univerziteta „Jagiellonian“ obuhvatilo je 4.310 ljudi (2.147 majku i 2.163 očeva), a otkriveno je da ukupan broj dece ili sinova nije imalo neki uticaj na očeve, ali broj ćerki bio je povezan s njihovom dugovečnošću. Studija je otkrila da očevi koji imaju ćerke žive duže, a što više ćerki imaju, žive duže, i to 74 nedelje za svaku ćerku.

Tata i ćerka

Shutterstock

 

Majke nemaju isti rezultat. Prema studiji objavljenoj u „American Journal of Human Biology“, i ćerke i sinovi negativno utiču na majčino zdravlje i zapravo skraćuju životni vek. Ovo se može nadovezati na nedavno istraživanje prema kome su najsrećnije žene koje ostaju slobodne i nemaju decu.

Komentari (0)
Loading