Naši roditelji ne bi to dozvolili: Evo kako izgleda jedan dan u vrtiću u Danskoj, svi su u šoku!

Vesti 22.04.2024 16:59 0

Danci su najsrećniji i najzdraviji narod na svetu, ali snimak iz jednog dečjeg vrtića u toj zemlji mnoge je šokirao.

vrtić

Shutterstock

Deca u nordijskim zemljama (Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj) imaju najvišu stopu blagostanja na globalnom nivou. Od njih možemo mnogo da naučimo. Jedna vaspitačica iz danskog vrtića objavila je snimak dece koja se igraju - u blatu! Valjaju se i skaču u uslovima koje bi mnogi naši roditelji smatrali neprimerenim.

"Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave – bitno je za senzorni razvoj dece. Kad deca provode vreme tako, angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od osećaja koje blato stvara između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra blatom nudi bogato osećajno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihova čula će biti zahvalna na tome", stoji u opisu videa.

Nakon što je snimak postao viralan i proširio se na druge profile, mnogi su ga komentarisali. Neki roditelji kažu da ne bi voleli da im se deca tako prljava vrate iz vrtića.

 

 

"U redu je da se deca zabavljaju, ali sigurna sam da roditelji nisu zadovoljni kad se deca vrate iz vrtića s blatnjavom odećom", "Kako nakon ovoga očistiti decu? Ja sam vaspitačica u drugoj zemlji i sigurna sam da roditelji ne bi bili srećni da im predam tako prljavu decu", pitaju se ljudi u komentarima.

Neki su brinuli za zdravlje dece: "Ovako se deca mogu zaraziti glistama", "Samo me zanima šta se događa kad deci blato uđe u usta pa zarade infekciju", pisali su.

Majka iz Finske pojasnila je da u vrtićima u toj zemlji postoje tuševi i kade u kojima se deca okupaju kada se zaprljaju blatom. "Roditelji su dužni da drže četiri kompleta čiste odeće u ormarićima. Vaspitači decu istuširaju i presvuku, čak i nakon obroka. Pretpostavljam da je Finska zbog toga sedam puta zaredom rangirana kao najsrećnija zemlja sveta. Ovakva praksa puštanja dece da se igraju normalna je ovde u nordijskim zemljama", napisala je žena.

Komentari (0)
Loading