Ostavi tog dečka: Ako u vezi primetite ove 4 stvari raskidajte pod hitno, stvar je alarmantna

Vesti 18.04.2024 09:32 0

Možda najalarmantniji znak toksične veze je prisustvo zlostavljanja, bilo emocionalnog, verbalnog ili fizičkog

Ljudi

Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia €1.62 up to 1/2 3507 x 2338px IMMEDIATELY

Da li se osećate zarobljeno u vašoj vezi? Ponekad ljubav nije laka. Toksične veze mogu baciti mračnu senku na vaš život, iscrpljujuće vam energiju i ostavljajući vas da se osećate emocionalno iscrpljeno. Ali kako znati da li je vaša veza postala toksična?

Svađa

Shutterstock

 

Hajde da istražimo četiri nepogrešiva znaka koji ukazuju na to da ste možda u toksičnoj vezi.

1. Stalna kritika i negativnost

U zdravoj vezi, oba partnera se uzdižu i podržavaju. Međutim, u toksičnoj vezi, kritika postaje svakodnevna pojava. Vaš partner vas može stalno omalovažavati, kritikovati svaki vaš potez ili potkopavati vaša dostignuća, objašnjava Astro Talk. Negativni komentari i uvrede mogu vremenom narušiti vaše samopouzdanje, ostavljajući da se osećate bezvredno i nevoljeno.

2. Nedostatak poverenja i poštovanja

Poverenje i poštovanje su osnova svake uspešne veze. U toksičnim odnosima, ovi stubovi su često klimavi ili nepostojeći. Vaš partner može izneveriti vaše poverenje lažima, prevarom ili neverstvom. Štaviše, oni mogu zanemariti vaša osećanja i granice, pokazujući očigledan nedostatak poštovanja prema vama kao pojedincu. Bez poverenja i poštovanja, veza postaje plodno tlo za ljutnju i povređivanje.

3. Kontrola i manipulacija

Toksični partneri često imaju kontrolu kao sredstvo za vršenje moći nad vama. Oni mogu diktirati sa kim možete izlaziti, šta možete da uradite i kako treba da se ponašate. Manipulativne taktike kao što su osećanje krivice, ,,gaslighting" i emocionalne ucene uobičajene su alatke koje se koriste da vas drže pod kontrolom. Vremenom ćete se možda izolovati od prijatelja i porodice, a autonomija će vam biti oduzeta.

4. Emocionalno i fizičko zlostavljanje

Možda najalarmantniji znak toksične veze je prisustvo zlostavljanja, bilo emocionalnog, verbalnog ili fizičkog. Zlostavljanje može imati različite oblike, uključujući uvrede, pretnje, zastrašivanje i nasilje. Niko ne zaslužuje da bude izložen zlostavljanju u bilo kom obliku. Ako se nađete u situaciji u kojoj se plašite za svoju bezbednost ili dobrobit, ključno je da odmah potražite pomoć i podršku. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading