Baka ili mama? Evo koga deca više vole, studija objasnila zašto bolje slušaju jednu stranu porodice

Vesti 24.02.2024 21:42 0

„Dete često može da ode baki i dedi za savet bez straha od razočaranja ili osude koje bi moglo doći od roditelja."

baka

Shutterstock

Odnos između dece i njihovih baka i deka je jak. Novo istraživanje pokazuje da mentorstvo i saveti koje deca dobijaju od ovih ljudi mogu čak i da se takmiče sa onima koje imaju njihovi roditelji, pri čemu oko polovine ispitane dece preferira savete svojih baka i deda. Ovo nije loša stvar i ima mnogo smisla ako razmislite o tome.

Istraživanje je sproveo Prepli i pokazalo je da se oko polovine dece češće poverava bakama i dekama nego roditeljima. Anketa je postavljala razne vrste pitanja, uključujući nadimke njihovih baka i dedova, koliko su vremena provodili zajedno i kolika je verovatnoća da će tražiti smernice od njih.

baka i unuka

Shutterstock

 

68 odsto dece je reklo da bi radije provodilo više vremena sa bakom i dedom nego sa roditeljima. Većina je rekla i da im je baka bila omiljeni deda i baka, posebno po majčinoj strani. „Mnogo puta su bake i deke u stanju da obezbede više mentorske uloge deci bez svakodnevnog stresa i odgovornosti roditeljstva“, objasnila je Silvija Džonson, šefica metodologije u Prepli-u, za Parents Magazine.

„Dete često može da ode baki i dedi za savet bez straha od razočaranja ili osude koje bi moglo doći od roditelja."

dete

Shutterstock

 
Odnosi između bake i deke i dece generalno sadrže manje stresa

Iako bi rezultati mogli biti iznenađujući za neke roditelje, velika većina njih će se složiti da su bake i deke u stanju da budu laki prema deci, što rezultira zabavnom i slatkom vezom. Većina baka i deka često rasipa decu slatkišima i nagradama, radnjama koje nisu uobičajene dok su pod brigom roditelja, koji su zaglavljeni u svakodnevnim aktivnostima sa decom.

„Dok su roditelji, s pravom, upućeni da usmeravaju, ispravljaju, a ponekad i prekorevaju svoju decu, bake i dede imaju tendenciju da budu manje osuđujući i kritični prema postupcima svojih unuka, tako da je veća verovatnoća da će deca pasti na oprez“, objasnio je bračni i porodični terapeut Michelle Landeros. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading