Upozorenje za roditelje: Omiljen slatkiš može izazvati rak kod dece, zabranjen je u jednoj zemlji

Vesti 24.02.2024 20:29 0

Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (kosa starice), popularna je kod dece širom sveta

slatkiš

Shutterstock

Može li omiljena dečija poslastica – šećerna vata – izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.

Prošle nedelje, južna država Tamil Nadu primenila je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo supstance koja izaziva rak, rodamina B, u uzorcima poslatim na testiranje. Ranije ovog meseca, savezna teritorija Pudučeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njene uzorke, prenosi BBC.

slatkiš

Shutterstock

 

Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (kosa starice), popularna je kod dece širom sveta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mesta koje deca posećuju, a vole je zbog lepljive teksture koja se topi u ustima.

P. Satheesh Kumar, službenik za bezbednost hrane u gradu Čenaju u Tamil Nadu, rekao je za Indian Express da neka jedinjenja u šećernoj vatici „mogu dovesti do raka i uticati na sve organe u telu“.

 

 

Njegov tim je upao u prodavca slatkiša na plaži prošle nedelje. Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode nezavisni prodavci, a ne registrovane fabrike.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisustvo hemijskog jedinjenja rodamin-B. Hemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.

Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Evropa i Kalifornija su zabranile njenu upotrebu kao boje za hranu. Dok je zabranio šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravlja Ma Subramanian rekao je da će upotreba rodamina-B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjiva prema Zakonu o bezbednosti hrane. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading