Nosila ga je najstarija žena Srbije: Prelepo i moćno žensko ime rezervisano samo za posebne devojčice, značenje će vas oduševiti!

Vesti 24.01.2024 17:28 0

Kalina važi kao staro slavensko ime koje potiče od istoimene biljke kaline...

beba

Shutterstock

Očekujete devojčicu, a niste ljubitelj kratkih imena? Onda vam se možda baš ovo dopadne. U pitanju je prelepo ime Kalina koje krasi mnoge devojčice.

Šta znači ime Kalina?

Ime Kalina je jedno od starih već zaboravljenih slavsko srpskih imena koje se opet pojavilo na sceni. Pročitajte više o značenju ovog imena, čije je ime Kalina,o poznatoj ruskoj pjesmi Kalinki i srpskoj superstogodišnjakinji Kalini.

Kalina važi kao staro slavensko ime koje potiče od istoimene biljke kaline. Latinski naziv bilke je ligustrum vulgare a je poznata kod nas u narodu kao kozije grožđe, jer svojim bobičastim plodovima podseća na grožđe. Takođe se u narodu zove i „obična kalina“, i koristi se često kao živica. Plodovi tj. crne bobice podsećaju na ribizlu ali su otrovne. 

bubamara

pixabay

 

Na bugarskom jeziku, koji spada u grupu južnoslavenskih jezika, „kalinka“ znači „bubamara“.

No ipak je pojam „kalina“ na našem podneblju najpoznatiji kroz rusku pjesmu Kalinka. Ovu poznatu melodiju je komponovao Ivan Petrovič Larionov 1860. godine, ali je toliko udomaćena da se smatra ruskom narodnom pesmom. 

Tumačenje imena Kalina

Tumačenje imena, kao i tumačenje snova ili pak gatanje u šolju, ovisi o slobodnoj interpretaciji onoga koji tumači, te mi nastojimo za svako ime navesti poreklo i prevod oslanjajući se na etimologiju. No bez obzira na etimologiju, neka imena su obeležena poznatim nosiocima određenog imenima i veoma utiču na njegovu simboliku. Tako na primer ime Adolf  koje nastalo od riječi „adel“ i „wolf“, što značu „uzvićen“ i „vuk“, se posle 2. Svetskog rata i Adolfa Hitlera vezuje neosporno za njegov lik i delo i maltene je nestalo sa scene.  Ovo je bio negativan primer, ali postoji i bezbroj pozitivnih primera koje se vezuju za poznate nosioce nekog imena.

Tako je u slučaju imena Kalina, koje je takoreći nestalo sa scene na našem podneblju, priča o Kalini Danilović koja je važila za najstariju ženu Srbije, svakako utiče na simboliku ovog imena ako želite dati ovo ime vašoj kćerki.

beba

Shutterstock

 

„Tačni podaci o njenom rođenju ne postoje, ali prema podacima do kojih su došli njeni sinovi, ona sada ima između 105 i 110 godina. Uprkos godinama, ova starica je savladala upotrebu mobilnog telefona, a već 20 godina pije isključivo koka-kolu. Niko od članova njene porodice ne zna koliko tačno godina ima ova starica, a u kancelariji mesne zajednice u kojoj je rođena ne postoje nikakvi podaci o njenom rođenju. 
Ono što se sa sigurnošću zna je da je Kalina prvi put upisana u knjigu rođenih tek nakon što se udala, a prema podacima do kojih se došlo na osnovu svedočenja njenih sinova i najstarijih meštana tog sela, Kalina sada sa sigurnošću ima više od 105 godina. 

"Ne znam tačno koliko imam godina, sto sam odavno prešla. U to doba niko nije prijavljivao decu da su rođena. I oni retki što su prijavljeni, u ratovima su knjige spaljene, te se ni za njih ne zna kada su rođeni", kaže Kalina.”- Izvor: B92

Gore navedeni članak je iz 2010. godine. Iako sumnjamo da je Kalina pila svakodnevno Koka Kolu, i da je to bila jedna od tajni njene dugovečnosti, nalazimo priču o njoj veoma zanimljivom. Kalina je u međuvremenu preminula 2013. godine i važila je do tada kao najstarija žiteljka Srbije.

Dakle ako tumačimo ime Kalina, ono bi na moglo imati značenje „crvena ribizla“ ili pak od „otrovne“ (što se odnosi na plod biljke kaline) do „one koja donosi sreću“ jer kalinka na bugarskom označava bubabaru koja važi kao bubica koja donosi sreću. Ali ako se osvrnemo na priču o Kalini Danilović, na prostorima Srbije ovo ime označava i „dugovečnost“.

Popularnost

Ime se van našeg podneblja sreće najviše u Bugarskoj i Poljskoj ali i Češkoj i Rusiji. Takođe Kalina je prisutno i kao prezime.

Otac

Paul Hart / imageBROKER / Profimedia

 

Iako vlada stav da je ime Kalina pravoslavno ili pak rusko ili srpsko, napominjemo da je ono zastupljeno u mnogim slavenskim zemljama bez obzira na to da li je stanovništvo pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti.

U regionu ime se pojavilo na top listama u Srbiji i Republici Srpskoj, a analiza trenda pokazuje da popularnost ovog imena naglo raste. Tako se Kalina 2017. godine našla na 40. mjestu načešće nadijevanih imena djevojčicama u Beogradu a na 35. mjestu u RS dok samo tri godine pre toga Kalina je bila egzotično ime tek na rubu svih lista popularnosti.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading