„Pravimo se da te novčanice ne postoje“: Porodica Kocmanović je u kutiju ubacivala kusur cele godine, evo koliko su uštedeli!

Vesti 24.01.2024 09:34 0

Koliko novca može da uštedi porodica za godinu dana ako sakuplja sitne novčanice? Pokazala je porodica Kocmanović, a za Najženu su ispričali kako su motivisali decu da to rade.

novac

Printscreen/Instagram

Januar je mnogima najteži mesec u godini, bar što se tiče novca. Prošli su praznici tokom kojih se potrošilo brdo para. Ali možda vam sledeće godine ovaj mesec ne bude tako težak, ako primenite način štednje porodice Kecmanović. Ono što sakupite tokom godine, može da posluži kao "crni fond" kojim ćete dopuniti budžet posle praznika.

Porodica Kocmanović u kojoj je troje školske dece, cele prethodne godine je u jednu kartonsku kutiju ubacivala kusur iz prodavnice. To su bile sitne novčanice od 10, 20, 50 dinara. Koliko mogu. Nekada bi ubacili 30, a nekada 130 dinara. Na kraju godine, 31. decembra su otvorili kutiju i deca su prebrojala novac, a Jelena je sve objavila na svom Instagram profilu „Naš dan svaki dan“.

Jelena Kocmanović je za Najženu ispričala kako je decu motivisala da štede novac i kako su uspeli da to rade cele godine, a da ne odustanu.

- Ideju sam dobila na poslu. Prvo smo sakupljali sitan novac za kafu sa automata tako što smo kusur od doručka stavljali u jednu kutiju. Onda mi je palo na pamet da bih mogla da napravim i svoju kutiju i da uključim decu. Bilo je lako motivisati ih. Rekla sam im da se igramo jedne igre i da je glavno pravilo da se pravimo da ne postoje novčanice od 10, 20 i 50 dinara. Objasnila sam im da ćemo novac ubacivati u kutiju i da sve što sakupimo mogu da potroše na ono što žele. Da mogu sada da kupe jednu čokoladu ili sto čokolada na kraju godine. Da od tih para možemo da kupimo i neku društvenu igru, slatkiše, pa čak i da nam ostane novca da se voze u autićima u luna parku kad odemo na letovanje – objasnila je Jelena.

 

 

Niko u porodici Kocmanović nije odustao od ovakve štednje, pa ni deca kojoj je to bilo zanimljivo. Radovali su se kada su ubacivali novac u kutiju i pričali šta bi mogli da kupe. Decu je motivisalo i to što je kutija postajala sve teža, priča Jelena za Najženu.

Prebrojali su novac iz kartonske kutije 31. decembra. Sakupili su 16.900 dinara. Jelena kaže da nije važna suma koja se uštedi, već da je bitno da deca nauče to da rade, da nauče da budu strpljivi, da porodica zajedno provede vreme, to su uspomene koje nemaju cenu. A sve će ovog puta potrošiti na – društvene igre i slatkiše! Deca su tako odlučila. Ako im od tog novca preostane nešto, potrošiće na sladoled kada odu na more.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading