Vernici Srpske pravoslavne crkve , 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru, slave praznik Mali Božić, ali i Svetog Vasilija Velikog. Domaćinstva koja ovog sveca slave kao krsnu slavu danas se posevno raduju i u to ime pripremaju Vasilice.
One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! Mogu se umesiti od kiselog ili lisnatog testa, ukrasiti na poseban način, a zajedničko im je što se prelivaju medom. Razlog je taj što se Sveti Vasilije Veliki naziva pčelom crkve Hristove, koji je vernicima darivao med, a bezbožnike “ubadao” svojom žaokom.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U pojedinim krajevima vasilica se pravi kao obična proja, ali se ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda njihovim vrhovima izbocka testo u obliku krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci kako bi bila napredna cele godine.
Vasilice sa medom
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
3 šoljice kukuruznog brašna
3 šoljice pšeničnog brašna
3 jaja
2 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
kašičica soli
3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 stepeni C.

BANDITI BLOKADERI OPKOLILI NOVINARE: Divljaštvo u Kosjeriću (FOTO)
Glavni razlog Anđelinog straha od ostavljanja: Misli da Gastoz preko ovoga nikad neće preći, priznala da li sumnja da je sa njom i SAŽALJENJA! (VIDEO)

NI POSLE 13 GODINA, OPOZICIJA NE MOŽE NIJEDNU OPŠTINU DA OSVOJI: Osim jedne gradske - Medijane u Nišu

BOMBA NA POMOLU Jedan od najboljih igrača Barselone stiže u ABA ligu?

PRE-MATCH TIKETI – LIVE BONUS Odigraj pre-match tiket sa 4+ para i kvotom 5.00, uz minimalnu uplatu od 1.000 dinara i pokupi 20% bonusa za LIVE klađenje!

Kako je Putin ovo dozvolio? Hitno se oglasio Hazin, ovakva katastrofa nije smela da se dogodi - posledice će biti jezive

Godinama se bori sa bolešću, očeva smrt slomila joj srce: Ko je ćerka Matije Dedića?

KRAJ NEVIĐENE LUDNICE Olimpijakos je šampion Grčke

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

NAROD JE IZABRAO DRŽAVU: Vučić objavio pobedu u Zaječaru i Kosjeriću: Srbiju volimo više od bilo čega

"OVO SU BILA MESTA GDE SU IMALI VELIKU ŠANSU I OPET SU IZGUBILI" Vučić: Uspeli smo da pobedimo zato što je narod izabrao državu

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo
'NEMOJTE' Stjuardesa objasnila zašto ne bi trebalo da spavate u avionu

Otkrijte magiju letnjeg odmora u banjama Srbije – zdravlje, uživanje i priroda vas čekaju!

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!
