Materice su jedan od najlepših praznika: Danas svi članovi porodice treba da urade ovo kako bi u kući vladali ljubav i sreća

Vesti 24.12.2023 10:45 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Materice – praznik majki. Materice se posvećuju svim majkama i ženama, a tradicionalno se slave dve nedelje pre Božića.

majka

Shutterstock

Prema našim narodnim običajima deca treba da rano ujutru šalom ili maramom zavežu majci noge. To vezivanje simboliše neraskidivu porodičnu vezu i bezgraničnu ljubav. Majka treba da traži da je odvežu, ali deca to ne rade dok se majka ne otkupi poklonima koji mogu biti skromni, poput bombone ili jabuke, čokolade, malo novca ili druga sitnica. Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice. Vezuju se i udate žene u okruženju, komšinice, tetke, bake…

Danas se sprema svečani, posni ručak, koji porodicu okuplja za stolom, a to mogu učiniti suprug i deca majci. Na Materice žena ne treba da sređuje kuću.

Treba okaditi kuću i sa porodicom se pomoliti, a mame upućuju posebnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

Postoji i verovanje da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini.

Za Materice je običaj i da žene idu na liturgiju da ih sveštenik pričesti i da oprost za grehe koje su eventualno počinile prethodnih godinu dana.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading