Ova rečenica je početak kraja svakog braka: Deluje bezazleno, ali ako je izgovarate često, naš psiholog kaže da ste na korak od razvoda

Jelena Vukelić Vesti 26.10.2023 15:16 0

Da li vam se desilo da posle nekih mučnih i teških reči koje vam uputi partner kažete „ma, nema veze, nije to ništa“, prećutite kako se osećate, uprkos tome što vas je jako povredilo?

raskid

Shutterstock

 Verovali ili ne, baš ta tek tako izgovorena rečenica može mnogo toga da kaže o vašem emotivnom stanju, ali i budućnosti vaše veze

Ova, naizgleda bezazlena rečenica, a tako moćna da može da označiti početak kraja jednog braka. "Ma nema veze, nije mi ništa ", često izgovorena bez razmišljanja ili ozbiljnosti, može započeti proces raspadanja emocionalne veze između supružnika. Ova mala, nevina fraza može imati velike posledice na intimnost, komunikaciju i poverenje, stavljajući čvrsto utemeljen brak na tanki led.

Iza te rečenice krije se nepoverenje u sopstvenu sposobnost da naučimo da razrešavamo konflikte na lep način. Iza te rečenice krije se i naše nepoverenje da možemo na zdrav, nemanipulativan način da utičemo pozitivno na svog partnera. U pomenutoj rečenici takođe se krije i nepoverenje u partnera da ima potencijal da se menja nabolje.

Marija Ostojić, psiholog, kaže i da je ova rečenica i neka vrsta manipulacije, odnosno pokušaja da se postigne nešto drugo od onoga što te reči spolja govore.

– Ideja, često i nesvesna dok je izgovaramo, je da probudimo i osećaj krivice kod partnera. Onda ta iskra ostaje da tinja za neku kasniju naplatu, kao šlagvort za neku buduću svađu. Takođe, može da bude pokazatelj želje da se razgovor prekine i izbegne dalja svađa.

Intimnost je još jedan aspekt braka koji može biti pogođen frazom "ma nema veze, nije mi ništa".

- Kada jedan partner odbaci ili minimizira svoje brige ili potrebe, to može da dovede do emocionalnog distanciranja. I onda se povlači da bi zaštitio svoje emocije. Ovo može stvoriti jaz između supružnika koji postaje sve teže premostiti - kaže naša sagovornica. 

Kako izaći iz začaranog kruga?

Naravno, rečenica "ma nema veze" sama po sebi neće automatski okončati brak. Međutim, ona može biti znak dubljih problema koji postoje između supružnika. Ako se ova fraza često koristi ili ako se ponavlja u odgovorima na važne teme ili brige, moguće je da se ispod površine krije nedostatak angažmana, komunikacije i pažnje koji mogu dovesti do ozbiljnih problema.

- Da biste sačuvali svoj brak, važno je prepoznati snagu koju rečenica "ma nema veze" može imati. Umesto da je izgovarate olako, pokušajte da se angažujete u otvorenoj komunikaciji, da iskažete svoje brige i da pružite podršku partneru. Neka vaš brak bude mesto gde se poverenje gradi, a intimnost jača. Nemojte dozvoliti da jednostavna fraza postane kamen spoticanja na putu ka srećnom i ispunjenom braku.

Komentari (0)
Loading