Jesenje bebe su posebne: Sada se rađaju pametnice, budući košarkaši, ali mogu imati jedan zdravstveni problem

Vesti 26.09.2023 13:55 0

Bebe rođene u jesen su jedinstvene po mnogo čemu. Odabrali smo najzanimljivije činjenice o njima, pa ako ovih dana očekujete rođenje bebe pročitajte po čemu će se vaše dete razlikovati od ostalih.

beba

Shutterstock

Viši su od svojih vršnjaka

Ako se nadate da će vaše dete biti budući košarkaš, možda ćete imati sreće. Prema mnogim studijama, bebe rođene u jesen su nešto više od beba rođenih u proleće ili zimu. Ovu činjenicu naučnici objašnjavaju time da su majke jesenjih beba tokom trudnoće više izložene suncu, a njihova tela tada proizvode više vitamina D, koji je odgovoran za rast i razvoj kostiju. Tome u prilog govori i činjenica da jesenje bebe imaju jače kosti.

Uspešni su u sportu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen sportski tipovi. Najsposobnije su one rođene u septembru i novembru, a slede bebe rođene u oktobru. Tome svakako govori i činjenica da je većina profesionalnih sportista rođena u jesen.

Imaju manje kilograma kada se rode

Prema Nacionalnoj akademiji nauka, bebe začete između januara i maja imaju nižu porođajnu težinu. Ova zanimljivost svakako je dobrodošla za buduće majke koje su nervozne zbog porođaja.

Imaju veći rizik od astme

Prema istraživanju Univerziteta Vanderbilt, bebe rođene u jesenjim mesecima imaju veći rizik od astme od drugih beba. Naučnici smatraju da se to dešava zato što zimi više boravimo kod kuće sa zatvorenim prozorima i uključenim grejanjem, pa je to jedan od razloga češće pojave astme, odnosno veće izloženosti alergenima (kao što su grinje) u prvim mesecima života.

Skloniji su alergijama na hranu

Jedna finska studija pokazala je da bebe rođene u oktobru i novembru imaju veći rizik od razvoja alergija na hranu, posebno na jaja i mleko. Potvrđeno je da je krivac polen, koji tokom prvog tromesečja trudnoće pokreće razvoj jedne vrste antitela, a naučnici smatraju da je osetljivost na hranu koja sadrži alergene rezultat izlaganja fetusa polenu tokom kritičnog perioda trudnoća.

Uspešniji su akademski

Velika je verovatnoća da će vaša jesenja beba biti odličan sportista i odličan učenik. Britanska studija sprovedena na 48.000 dece pokazala je da su najuspešniji đaci deca rođena u septembru. To može biti i zbog činjenice da su među starijima u svom razredu, i da su fizički i psihički razvijeniji kada krenu u školu, pa se osećaju sigurnije u sebe.

Komentari (0)
Loading