Evo po čemu žene biraju muškarce: Jedna osobina je važnija od dobrog izgleda

Vesti 18.09.2023 16:35 0

Za avanturu žene biraju muškarce koji su im fizički privlačni makar bili sebični, dok bi za ozbiljnu vezu ipak izabrale one koji su pažljivi i velikodušni iako nisu zgodni

zaljubljeni par

Shutterstock

Većinu žena najviše privlače dobar izgled i smisao za humor kod muškaraca. Ali istraživanja su pokazala da je altruizam najvažnija osobina kada žele ozbiljnu vezu. 

To je dokazalo i istraživanje objavljeno u časopisu „British Journal of Psychology“ prema kome altruistični muškarci imaju više intimnih odnosa. Istraživači su pitali neoženjene Kanađane u kojoj meri su činili dobra dela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partnerki i koliko često imaju intimne odnose, piše IFLScience.

Evo po čemu žene biraju muškarce: Jedna osobina je važnija od dobrog izgleda

Shutterstock

 

Muškarci koji su uradili više dobrih dela, imali su više partnerki i intimnih odnosa. Od onih koji su bili u vezama, pažljivi i velikodušni muškarci imali su veći broj intimnih odnosa u poslednjih 30 dana od onih manje altruističnih.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu „Evolutionary Psychology“ 2016. godine upitali su 202 žene da pogledaju slike i opise raznih muškaraca. Neki su bili jako privlačni, dok su im drugi predstavljeni kao dobronamerni i spremni da pomognu. Žene su rekle da bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugu vezu ipak birale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da su žene više cenile dobrotu i velikodušnost nego druge osobine kada su birale potencijalnog oca dvoje dece, jer smatraju da je plemenitost izrazito važna za ozbiljnu vezu i brak.

Komentari (0)
Loading