Da li ste žrtva bebinga? Žene posle 35 godine su najčešće na udaru, a evo šta im se nikako ne prašta

Jelena Vukelić Vesti 17.09.2023 20:58 0

Dok se mnoge žene u tom životnom dobu suočavaju sa svojim ličnim izazovima i odlukama, često se susreću i sa društvenim očekivanjima i patrijarhalnim normama koje ih podstiču da postanu majke. Naročito ako imaju 35 godina i više

Da li ste žrtva bebinga? Žene posle 35 godine su najčešće na udaru, a evo šta im se nikako ne prašta

Profimedia

Da li ste ikada razmišljali o životu posle 35. godine i o tome kako društvo tretira žene koje nisu postale majke? Iako je mnogo toga evoluiralo u poslednjim decenijama, ostaje činjenica da žene i dalje često osećaju pritisak da postanu majke nakon određenog životnog doba. 

U svetu koji voli da pravi planove,ako niste rodile do 40 godine, neizostavno ćete osećati pritisak porodice, prijatelja i svih onih "dobronamernih" ljudi koji vas presiraju za vaše dobro. 

E, mi smo ovu pojavu nazvali bebing, jer kombinuje  "bebe" i "mobing", a označava pritisak koji žene posle 35. godine trpe da postanu majke.

Društvo ima tendenciju da postavlja određene obrasce i standarde za žene, uključujući i očekivanje da će postati majke u određenom životnom periodu. Iako su se vremena promenila i mnoge žene imaju više opcija i prilika nego ikada pre, pritisak da postanu majke i dalje postoji.

Život posle 35. godine je poput vožnje rolerkostera, samo bez uputstava i često bez pojasa za spasavanje. Dok se neki trude da stvore mali ljudski klon, drugi tragaju za vlastitim avanturama. Šta god da izaberete, to je vaša odluka!

Sloboda izbora nikada nije bila tako značajna. Jer, da li zaista treba da se merimo brojem pelena koje smo promenili ili činjenicom da li smo odlučile da se posvetimo karijeri, putovanjima, slobodi... 

Naravno, majčinstvo je prelepo iskustvo, ali nije jedini način da se bude ispunjen. Ima toga još! Karijera koja sija kao supernova, putovanja koja vam šire vidike, i sloboda da se osećate kao apsolutna rok zvezda na svojoj životnoj turneji.

Tradicionalna društva često podstiču ulogu majke kao neizostavan deo ženskog identiteta. Dakle, ako nisi rodila, nisi ni živela. To naravno stvara pritisak na žene da se osećaju kao da su nešto propustile ako nemaju decu.

Svaka žena ima svoj jedinstven put i svoje razloge za odluku o majčinstvu ili njegovom odlaganju. Važno je razumeti da je izbor da se ne postane majka takođe legitimna odluka i da žene treba da imaju slobodu da oblikuju svoj život prema svojim vlastitim željama i potrebama.

Tako da, dame, nema potrebe da se osećate kao da ste trkate sa biloškim satom koji otkucava. Osećajte se slobodno da postavite svoje sopstvene ciljeve i stvarate svoj put. Ma šta ko rekao na to.

U našem životu nema pravila, osim onih koje sami postavimo. I neka nam ta sloboda bude najlepša pesma koju ikada napišemo u našem ličnom repertoaru.

Zato ova naša leksička sintagma "bebing" treba da bude podsetnik da žene imaju pravo da oblikuju svoj život onako kako to odgovara njima, bez obzira na pritiske ili očekivanja društva.

Komentari (0)
Loading