LETNJE DILEME Da li voditi dete koje je prelažalo ovčje boginje na more, odgovara pedijatar dr Aneta Jovanović

Vesti 22.08.2023 09:42 0

Varičela je osipna virusna infekcija (uzrok je varičela-zoster virus), koja se javlja u malim epidemijama u vrtićima i pogađa decu u ranom uzrastu, kada se najčešće i preleži.

Dete s varičelama

Shutterstock

 

Nakon toga virus ostaje u nervnim ćelijama u stanju mirovanja i može da se reaktivira u odraslom dobu, kada se javlja kao zoster infekcija na koži, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović. Reč je o vrlo zaraznoj bolesti koja se prenosi kapljicama (kijanjem ili kašljanjem) i promenama na koži (tečnost iz mehurića).

Najčešći simptomi

Simptomi počinju s pojavom povišene temperature, glavobolje, bolovima u grlu, gubitkom apetita. Nakon nekoliko dana pojavljuje se crvena sitna ospa po telu koja je praćena svrabom, koja prvo zahvata stomak, leđa i lice. Nakon toga se ospa širi i obuhvata ostale delove tela (ruke, noge, genitalije, kožu glave). One izbijaju u naletima od dva do četiri dana, nakon čega dobijaju izgled mehurića koji su ispunjeni bistrim sadržajem. Potom mehurići pucaju i pretvaraju se u kraste.

Moguća teža forma

Određen broj dece može imati težu formu bolesti kada je ospa veoma izražena na svim delovima kože, naročito ako imaju odranije dermatološki problem (ekcem, suva koža). Teži oblici varičele se mogu javiti kod dece s oslabljenim imunitetom, kod novorođenih beba čije su majke obolele i kod trudnica.

Najbolji način zaštite

Vakcinacija protiv varičele se preporučuje kod dece posle navršene prve godine života, s buster dozom nakon šest nedelja.

Večita dilema - more, da ili ne

U toku bolesti potrebno je da se dete izoluje od kontakata s drugom decom, kao i od odraslih osoba koje nisu preležale bolest. Zaraznost počinje oko drugog dana pre izbijanja ospe i sve vreme trajanja ospe, sve dok se sve promene na koži pretvore u kraste. Preporuka je, ukoliko je dete dobrog opšteg stanja, može ići na more nakon dve nedelje od pojave simptoma uz obaveznu zaštitu kože od sunca SPF50, izbegavanje najtoplijeg dela dana i održavanje higijene.

 

Komentari (0)
Loading